Få hjælp til dit misbrug af stoffer

Når man har udviklet et misbrug af stoffer, kan det være svært selv at sige stop. I de fleste tilfælde kræver det nemlig professionel behandling at komme ud af sit stofmisbrug og vende tilbage til en normal hverdag.

Det kan vi hjælpe med hos Dansk MisbrugsBehandling. Vi har mere end 10 års erfaring og tilbyder både stofmisbrugsbehandling og hjælp til pårørende, der kæmper for, at en de holder af, skal gå i behandling og komme sin afhængighed af stoffer til livs.

hashmisbruger ryger en joint

Hash er det mest udbredte rusmiddel, næst efter alkohol, mens forbruget af kokain er stigende blandt unge.

Hvilke stoffer kan man blive afhængig af?

Et stofmisbrug kan være mange ting – det kan være misbrug af lægeordineret eller håndkøbsmedicin eller det kan være misbrug af stoffer som hash, LSD, amfetamin, ecstasy, kokain, crack og heroin. Fælles for de forskellige typer af misbrug af stoffer er, at det kan få fatale konsekvenser for det fysiske og psykiske helbred, ligesom det går ud over trivslen og relationerne til venner, familie og kæreste.

Misbrug af stoffer – psykiske og fysiske symptomer

Der er ikke langt fra brug ved festlige lejligheder til afhængighed af stoffer. De fleste stoffer er nemlig stærkt vanedannende – og det gør afvænning af stoffer til en vanskelig opgave, som kun de færreste kan klare på egen hånd. Når man er afhængig af stoffer, tager man det fordi man har en voldsom trang til stoffet – denne trang kan både være psykisk og fysisk.

  • Psykisk afhængighed af stoffer

    Psykisk afhængighed af stoffer er kendetegnet ved, at man har stærke cravings efter den følelse af velvære og tilfredsstillelse, som stoffet giver. Når hjernen ikke påvirkes af stoffet, kan man opleve psykisk ustabilitet i form af tristhed, frustration, angst, irritation og vrede.

  • Fysisk afhængighed af stoffer

    Ligesom hjernen vænner sig til at blive påvirket, så vænner kroppen sig også til stoffets påvirkning. Det betyder, at man kan opleve fysiske symptomer på afhængighed af stoffer. Det kan fx være rysten, feberkrampe, hovedpine og diarre, når stoffet ikke er til stede i kroppen.

Den fysiske og psykiske stofafhængighed kan betyde, at afvænning af stoffer skal ske gradvist i stedet for at stoppe helt fra den ene dag til den anden. Det er en af grundene til, at de fleste som er afhængig af stoffer har brug for hjælp til at stoppe.

I misbrugsbehandlingen opdagede jeg at stofmisbrugere er vidt forskellige. Det der med at stofmisbrugere er lig med narkomaner der lever på gaden, passer ikke helt. Der var en skolelærer, en arbejdsløs, en single husmor med to børn og en ung fyr der boede hos sine forældre og var afhængig af kokain.

____

Jørgen M., hashmisbruger 34 år

Afvænning af stoffer

Der er gode muligheder for at få hjælp til sit stofmisbrug.

Vi tilbyder både stofmisbrugsbehandling af hashmisbrug, kokainmisbrug samt hjælp til medicinafhængige.

Vores behandling af stofmisbrug er baseret på minnesotamodellen, som har hjulpet flere millioner mennesker verden over. Derudover er behandlingstilbuddet ambulant, hvilket betyder, at du kan få hjælp til dit misbrug af stoffer, mens du passer dit arbejdet og bor hjemme.

Spørgsmål og svar om stoffer:

Når man snakker om stoffer, bliver tankerne hurtigt ledt hen på euforiserende stoffer som kokain, hash og amfetamin. Det kan dog også dække over forskellige former for medicin, der bruges til at opnå en rus.

Euforiserende stoffer dækker over stoffer, som forårsager stærke psykiske oplevelser. Det er ulovligt at være i besiddelse af euforiserende stoffer uden at have sin læges recept på de pågældende stoffer, da de kun må bruges som lægemidler.

Stoffer påvirker hjernen og centralnervesystemet, og afhængigt af stoffet sker det på forskellige måder. Nogle stoffer er sløvende, andre er opkvikkende, og der findes desuden stoffer, der fremkalder hallucinationer.

Når man tager stoffer, bliver belønningscentret i hjernen aktiveret. Det giver en god følelse, som mange ønsker at få igen – og det er det, der er med til at skabe afhængighed.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har udbredelsen af stoffer i Danmark været nogenlunde stabil siden 2000. Det er primært i ungdomsårene, at der bliver eksperimenteret med illegale stoffer, og blandt unge under 25 år har 41% prøvet hash, mens 11% har prøvet andre illegale stoffer end hash.

Stoffer påvirker hjernen på forskellige måder, og når man tager stoffer, løber man altid en risiko. Den kortsigtede påvirkning medfører blandt andet større risiko for at komme ud for ulykker, fordi reaktionsevnen nedsættes. Ved længere tids brug af stoffer kan der opstå alvorlige psykiske og fysiske skader. Desuden kan man ikke være sikker på stoffets sammensætning og koncentration, hvilket kan give livstruende forgiftninger.

Finansiering af stofmisbrugsbehandling

Dansk MisbrugsBehandling er en privat behandlingsorganisation, og man skal som udgangspunkt selv finansiere sin afvænning af stoffer.
Men der er flere muligheder for at finansiere behandlingen:

  • Sundhedsforsikring.
  • Arbejdsgiverfinansieret behandling.

For selvstændige erhvervsdrivende gælder det, at udgifterne til afvænning af stoffer kan faktureres til selskabet, uden at man personligt beskattes af beløbet.

Misbrugsbehandlere planlægger behandlingsforløb

Stofmisbrugsbehandlerne har personlige erfaringer med afhængighed og kan derfor både trække på deres uddannelse og egne erfaringer i behandlingsforløbet.

Pårørende til stofmisbruger

Er du tæt på en, der er afhængig af stoffer? Så er du langt fra alene. Størstedelen af dem, der kontakter os, er nemlig pårørende til stofmisbrugere. De føler sig frustrerede, magtesløse og har brug for hjælp til at håndtere situationen og motivere deres pårørende til at gå i stofmisbrugsbehandling.

Det kan vi hjælpe med hos Dansk MisbrugsBehandling. Udover afvænning af stoffer tilbyder vi nemlig rådgivning og hjælp til pårørende. Læs om vores hjælp og rådgivning for

Har du spørgsmål om stofmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook