Hjælp til shopaholics

Omkring 300.000 danskere lider af købemani – en ustyrlig trang til at shoppe. Købemani rammer for det meste kvinder, der ofte ender i bundløs gæld. Og købemani er en psykisk lidelse, der skal tages meget alvorligt. Købemani kan ikke kureres med medicin, men kun ved hjælp af terapi. Sådan udtaler Psykiatrifondens formand Jes Gerlach.

Alvorlige konsekvenser for shopaholics
Købemani er langt mere end et mindre overtræk på kontoen – shopaholics ender ofte i bundløs gæld, bedrager familie og nære, bliver skilt, begår kriminalitet og mange shopaholics overvejer selvmord, på grund af de konsekvenser som deres købemani medfører.

Ingen officiel diagnose for købemani
Desværre er Købemani er ikke en officielt anerkendt lidelse, og der er derfor ikke ingen offentlig hjælp at hente for shopaholics – og shopaholics er således nødt til selv at finansiere deres behandling. Dette betyder, at alt for få shopaholics får den hjælp, de så desperat har brug for.

Spirende politisk vilje til hjælp til shopaholics
Det er ikke rimeligt, at man selv skal betale for at blive hjulpet af med lidelsen, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Købemani er jo sådan set en psykisk lidelse, og som sådan bør vi også være med til at hjælpe ved at kunne tilbyde psykologhjælp eller i det mindste betale dele af behandlingen, siger hun.

Også Dansk Folkeparti er klar til at hjælpe:

Der er jo mange former for mani, som vil allerede behandler i dag. Og købemani er jo bare en anden form for mani, siger partiets sundhedsordfører Liselotte Blixt.

Hos Dansk MisbrugsBehandling hilser vi disse udmeldinger velkomne. Vi har det sidste år tilbudt struktureret behandling for købemani i vores afdelinger i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding, og vi ved, hvor alvorlig lidelsen er.

Behov for mere behandling for købemani
Vi har oplevet shopaholics, der har måttet gå fra hus og hjem, andre der har begået underslæb i millionklassen og indtil flere, der har selvmordsforsøg bag sig, fordi deres situation var blevet uoverskuelig.

En behandling for købemani koster 13.500,- kr. og vores klinter har været heldige ved at familie eller venner har hjulpet til med at finansiere behandlingen – eller at der er blevet grebet ind i rette tid, så familien stadig har rådet over de nødvendige midler.

Men vi må desværre konstatere, at 13.500,- kr. er mere end lang de fleste shopaholics kan magte.

Derfor glæder det os, at politikerne er ved at få øjnene op for problemets alvor, og overvejer at støtte behandling, således at flere shopaholics får den nødvendige hjælp, til at løse så alvorligt at problem.

Comments are closed.