Benzodiazepiner

Nervemedicin og sovemedicinafhængighed

Benzodiazepiner har gennem mange år har været den form for medicin, der har skabt de største afhængigheds- og misbrugsproblemer. Udtrapning af benzodiazepiner er en længerevarende proces, der kan strække sig over mange uger, men den kan udmærket foregå ambulant.


Behandling for misbrug af benzodiazepiner

Hos Dansk MisbrugsBehandling har vi mange års erfaring med behandling af afhængighed af benzodiazepiner og lignende medicinmisbrug. Vi har ambulant behandling i Aarhus, Aalborg, Kolding, København og Odense. Kontakt os hver dag fra 8-22 på 70 10 03 03 for en uforpligtende snak.


Længerevarende misbrug af benzodiazepiner

Ved et længerevarende pillemisbrug, kan det være vanskeligt at skelne mellem den medicinudløste angst (abstinenser) og den angst og uro, som personen oprindeligt fik medicinen ordineret for. Da kroppen udvikler tolerance overfor benzodiazepiner (dvs. at medicinens virkning er aftagende over tid), betyder det, at har man fået vanedannende medicin i længere tid, har man stort set kun abstinenserne at slås med, da den oprindelige virkning er borte. Der er altså ikke længere en medicinsk virkning ved at tage f.eks. benzodiazepiner, da de ikke længere virker efter hensigten.

Når man har været medicinafhængig over længere tid, er der er tale om den samme mekanisme, som når alkoholikeren får en “reparations-bajer”. Organismen får atter det stof, som den har vænnet sig til, og uroen, bekymringerne og angsten hører op.

Afhængighed kan i dette stadium betragtes som kronisk abstinensbehandling.


Konsekvenser af pilleafhængighed

Benzodiazepiners negative effekt ved langtidsbrug er blandt andet forringet hukommelse, koncentrations- og indlæringsproblemer, bedøvede sanseindtryk og fører til et ustabilt følelsesliv præget af indre uro, rastløshed og bekymring.

Den indre uro og bekymring gør det ofte vanskeligt for personen at begå sig – selv i almindelige hverdagssituationer – og situationer, hvor personen skal præstere lidt ud over det sædvanlige, vil ofte udløse trang og indtagelse af en ekstra dosis medicin.


Abstinenser som følge af misbrug af benzodiazepiner

Pludselig ophør af brugen af benzodiazepin medfører abstinenser i form af angst og uro, panikanfald, søvnløshed, mareridt, depression, forvirring, hvileløshed, svimmelhed, rystelser, muskelsmerter, svedtendens, hjertebanken og kramper, der i værste fald kan være livstruende. Derfor er det vigtigt, at personen får hjælp til udtrapningen af benzodiazepiner og lignende nervemedicin, så abstitenserne holdes på et minimum, og der er lægehjælp til stede.


Behandling af medicinmisbrug

Behandling af medicinmisbrug og udtrapningen af pillerne kræver en nøje fastlagt nedtrapningsplan kombineret med en støttende behandling, således at personen får hjælp til at skabe en ny hverdag uden medicin.

Personer, der ophører et langvarigt benzodiazepin­misbrug, fortæller, at deres evne til at koncentrere sig stiger, deres sanser bliver skarpere og deres følelsesliv rigere og mere stabilt, og at de er langt bedre fungerende i hverdagen. Mange er bekymrede for ikke at kunne falde i søvn uden medicin, men giver man sig god tid til en nænsom udtrapning, viser det sig, at man efter nogen tid udvikler en helt normal søvnrytme uden medicin.

Alt i alt berettes der om en klart forbedret livsstil uden benzodiazepin og anden nervemedicin.


Benzodiazepiner mod angst og uro udskrives som:

AlopamFrisiumOxapax
AlprazolamHexalidRisolid
AlproxKlopoxidSerepax
ApozepamLexotanStesolid
BromamLorabenzTafil
DiazepamOxabenzValium

 


Benzodiazepiner som sovemedicin udskrives som:

ApodormHalcionPacisyn
FlunipamMogadonPronoctan
FlunitrazepamNitrazepamRohypnol

 


Benzodiazepiner som indslumringsmedicin udskrives som:

ImovaneSonataBuspar
ImozopStilnoctImoclone

 

Såfremt du har taget et eller flere af ovenstående præparater i mere end en måned, og føler at du har svært ved at klare din dagligdag uden pillerne, bør du overveje at søge hjælp til at komme dit pillemisbrug til livs.

Kontakt os alle dage på tlf. 70 10 03 03 for en afklarende samtale – som er uforpligtende, anonym og gratis.

Læs mere om misbrug af smertestillende medicin

 

Comments are closed.