Misbrug af smertestillende medicin

Hvis man har stærke smerter, kan det være nødvendigt i en periode at få smertestillende medicin, men nogen mennesker fortsætter med at tage medicinen, selv om smerterne forsvinder. Det er i denne situation, at der er risiko for at udvikle et smertestillende medicinmisbrug.


Afvænning af medicinafhængighed

Afvænning af dolol, tramadol, morfin og lignende smertestillende medicin kan være en længere proces, men den kan udmærket foregå ambulant. Vi tilbyder derfor ambulant behandling af pille- og medicinmisbrug på vores behandlingscentre i København, Odense, Aarhus, Aalborg og Kolding. Få en uforpligtende og fortrolig snak med en af vores behandlere på 70 10 03 03.


Fysisk afhængighed af smertestillende medicin

Smertestillende medicin er oftest morfin eller morfinlignende præparater som f.eks. dolol og tramadol, samt medicin der indeholder kodein, som omdannes til morfin i kroppen.

Mange mennesker udvikler et misbrug, fordi de oprindeligt har fået ordineret noget receptpligtig medicin af deres læge som smertebehandling. Tager man smertestillende medicin over længere tid, vænner kroppen sig dog til at få medicinen, og der udvikles tolerans, hvilket vil sige, at kroppen kræver stadig større mængder for at give samme effekt.


Psykisk afhængighed af smertestillende medicin

Smertestillende medicin virker tillige afslappende og beroligende, og nogle mennesker tager udelukkende medicinen for dens psykiske virkning, hvilket vil sige, at de har udviklet både fysisk og psykisk afhængighed.

Pludselig ophør af brugen af smertestillende medicin medfører abstinenser såsom angst, uro, rastløshed, diarre, led- og muskelsmerter, udtalt sved, tåreflod, næseflod, kvalme og feber.


Behandling af medicinafhængighed

Udtrapningen af smertestillende medicinafhængighed kræver en nøje fastlagt nedtrapningsplan kombineret med en støttende behandling, således at personen støttes i etableringen af en ny hverdag uden medicin. For nogle betyder dette, at der skal udvikles alternative former for smertebehandling, og andre skal have støtte til at lære at håndtere situationer uden hjælp af medicinens beroligende effekt.


Morfin og morfinlignende præparater:

 

AbalginDurogesicOxycontin
ContalginKetoganOxynorm
DepolanKodein „DAK“Petidin „DAK“
DextropropoxifenMandolginTemgesic
DololMetadonTradolan
DoloxeneMorfinTramadol
DoltardNobliganVilan

 


 

Kombinationspræparater der indeholder Kodein:

 

FortamolKodimagnylPinex Comp
KodamidKodipar

 

Såfremt du har taget et eller flere af ovenstående præparater over længere tid, og du føler at du ikke kan klare din dagligdag uden pillerne, bør du overveje at søge hjælp til at komme ud af dit misbrug.


 

Kontakt os alle dage på tlf. 70 10 03 03 for en afklarende samtale – som er uforpligtende, anonym og gratis.

 


 

 

Comments are closed.