hash

Alkoholisme – Hvornår har man udviklet alkoholisme?

Mange har svært ved at afgøre forskellen mellem overforbrug, alkoholmisbrug og alkoholisme. 

For at kunne finde ud af, om der er tale om alkoholisme, så er det nødvendigt at vide, hvad alkoholisme er. Alkoholisme er en tilstand, hvor du ikke længere har kontrol over dit alkoholforbrug, og forbruget derfor har udviklet sig til alkoholafhængighed. Det kan være skadeligt for både krop og sind, samt give problemer for dig selv og dine pårørende.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har opstillet en række kriterier, som skal være opfyldt, for at man stiller diagnosen alkoholisme. Disse symptomer gør det muligt for dig at identifisere, om du, eller en du kender, lider af alkoholisme.

Alkoholisme er ifølge WHO karakteriseret ved nedenstående 6 symptomer, hvoraf kun 3 behøver være opfyldt for at man stiller diagnosen alkoholisme.

Læg mærke til, at der hverken står, at man behøver drikke hver dag – eller om morgenen – for at have udviklet alkoholisme.


Følgende kriterier er
tegn på alkoholisme

 • Et stærkt ønske eller følelse af trang til alkoholindtagelse. Alkoholisme er således karakteriseret ved, at trangen til alkohol til stadighed vinder over både fornuft og viljestyrke.
 • Besvær med at kontrollere indtagelsen af alkohol: Efter overskridelsen af et kritisk punkt på ganske få genstande, er der nedsat kontrol med det videre drikkeri. Herved udløses en drikketur ofte med indtagelse af store mængder alkohol.
 • Forekomst af abstinenssymptomer, uro, rastløshed, hjertebanken, sveden m.m. (Abstinenser er et sent tegn på alkoholisme. Når abstinenserne kommer, har man været afhængig af alkohol i mange år)
 • Tolerans fænomener, således at der kræves større mængde alkohol for at få samme virkning, som personen tidligere fik på lavere doser.
 • Alkohol indtager en dominerende rolle i tilværelsen, og medfører problemer i hjemmet, på arbejdet eller i fritiden.
 • Fortsat brug af alkohol på trods af klar viden om de skadelige konsekvenser.

Hvis du har haft tre eller flere af ovenstående symptomer samtidigt i mindst én måned eller gentagne gange inden for 12 måneder, har du udviklet alkoholisme.


hash

Langt fra alle alkoholikere drikker hver dag

Alkoholisme var lige ved at ødelægge alt. Heldigvis fik jeg det stoppet
Jørgen. Alkoholiker

Der eksisterer mange misforståelser om alkoholisme. Mange tror, at hvis man passer sit arbejde, og bor med sin familie, så kan man da ikke være ”rigtig alkoholiker”.

Modsat af hvad mange tror, så forekommer langt den største del af alkoholismen i Danmark blandt ”helt almindelige mennesker ” med både arbejde og familie.

Det er vigtigt at pointere, at når man i alkoholbehandling bruger ordene alkoholiker og alkoholisme, har det intet at gøre med “bumsen på bænken”, men udelukkende betyder, at man har en af ovenstående symptomer.

Man behøver altså ikke hverken drikke om morgenen eller drikke hver dag for at have diagnosen alkoholisme.

Men uanset hvad man kalder det: alkoholisme, alkoholmisbrug eller alkohol-overforbrug, så er det jo sådan, at hvis alkohol giver problemer, så har man et alkoholproblem.

Og hvis man ikke evner at nedbringe sit alkoholforbrug, er det fornuftigt at søge professionel hjælp i form af alkoholbehandling til at løse problemet.


Flere tegn på
alkoholisme

De officielle kriterier for alkoholisme, der er nævnt ovenfor kan dog godt være lidt vanskelige selv at svare utvetydigt ja eller nej til. Så nedenfor er der en liste over nogle af de typiske tegn på alkoholisme.

Tegn på alkoholisme:

 • At der til tider er ting man ikke kan huske fra aftenen før, da man var beruset (Blackout)
 • At andre – partner, børn, familie eller andre – har påtalt alkoholforbruget, og foreslået at man skærer sit alkoholforbrug ned
 • At man til tider oplever dårlig samvittighed og skyldfølelse på grund af sit alkoholforbrug
 • At man drikker alene
 • At man har svært at stoppe igen, efter man er begyndt at drikke alkohol – og derfor ofte ender mere beruset end planlagt. Den manglende stopknap er et meget markant symptom på alkoholisme
 • At man forsøger at skjule sit alkoholforbrug – enten ved at gemme flasker, drikke uden andre ser det, eller benægte drikkeriet, når andre konfronterer dette
 • At man til tider skifter karakter når man er beruset – bliver negativ, påståelig og ubehagelig i sin kommunikation
 • At andre bemærker at man nogen gange lyder snøvlet i telefonen
 • At familie og pårørende oplever at den der drikker blive aggressiv og gå i forsvar, når man forsøger at tale om drikkeriet
 • At man svigter aftaler eller har svært ved at opfylde de forpligtelser, der forventes af en på grund af alkohol – hjemme, på arbejdspladsen eller socialt
 •  At man nogle gange starter dagen med en drink – efter at man har været beruset dagen i forvejen
 • At der er skænderier i familien på grund af alkohol. (Alkoholisme medfører altid problemer i familen)
 • At man har forgæves har forsøgt at holde op med at drikke- evt. ved hjælp af antabus, men alligevel er begyndt at drikke igen
 • At man har faste drikkerutiner, f.eks. hver dag efter arbejde, fast i weekenderne,
 • At når man ikke er på arbejde er påvirket af alkohol tidligt på dagen
 • At man bliver meget beruset til fester og lignende, hvor familiemedlemmer oplever det som pinligt.
 • Eller at man er meget påpasselig når man går ud og ikke drikker alkohol – eller kun en meget beskeden mængde – fordi man ved det kan gå galt.
 • At man har lovet familien at skære ned eller helt at holde op med at drikke alkohol – uden at kunne holde det

Man behøver slet ikke have alle ovenstående tegn for at der er tale om alkoholisme, men ofte vil specielt pårørende kunne genkende en del af disse, og har man bare 3 – 4 af dem, er der overvejende sandsynlighed for, at personen har udviklet alkoholisme og har brug for at komme i behandling.


Følg linket og download testen for at afgøre om du – eller en du holder af – har udviklet alkoholisme.


 Er du i tvivl om du måske har udviklet alkoholisme, er du velkommen til at ringe på tlf. 70 10 03 03 og få en uforpligtende snak om dit alkoholforbrug og om mulighederne for hjælp.

Det gælder selvfølgelig også, hvis du er pårørende til en du mener, har et alkoholproblem.

Hvis du ønsker det, kan du bestille en tid til en afklarende samtale på vores behandlingscentre i enten Aarhus Aalborg, Kolding, Odense eller København.

En afklarende samtale er fortrolig og uden beregning


Læs mere her: Alkoholiker, symptomer og tegn og Sådan konfronterer du en alkoholiker

Comments are closed.