Nogle råd til pårørende til alkoholmisbrugere

Mere end 50 % af henvendelserne til Dansk MisbrugsBehandling er fra pårørende til alkoholmisbrugere, som søger råd om, hvordan man motiverer den, der drikker for meget, til at indse sit behov for alkoholbehandling.

Forud for henvendelserne ligger der oftest flere års diskussioner, hvor man som pårørende er blevet mere og mere fortvivlet, fordi man ikke har formået at få misbrugeren til at indse, hvor belastende hans eller hendes alkoholforbrug er for familien.

De fleste pårørende fortæller, at diskussionerne for det meste ender med, at alkoholmisbrugeren enten afviser at have et alkoholproblem overhovedet, eller med at misbrugeren lover at nedsætte sit alkoholforbrug – løfter som han eller hun kun evner at holde i en begrænset periode.

alkoholbehandlere rådgiver pårørende

Vores alkoholrådgivere kan vejlede dig om, hvordan du konfronterer og motiverer alkoholikeren til at starte i en alkoholbehandling.

Værd at vide, som pårørende til en alkoholiker

Har man først udviklet alkoholafhængighed, har man behov for professionel alkoholbehandling. Beslutning og gode intentioner rækker ikke – en ting er at ville holde op med at drikke alkohol, en anden er at kunne.Antabus er ikke behandling og kan ikke stå alene. Antabus kan virke i en periode, men løser ikke alkoholproblemet på lang sigt.Stort set ingen alkoholikere vælger selv at søge behandling – mere end 75 % går i alkoholbehandling, fordi den nære familie kræver dette.

Jeg havde det hele. Et godt job, et dejligt hjem og jordens bedste familie. Alligevel blev jeg alkoholiker. En kæmpe tak til Dansk MisbrugsBehandling som hjalp mig inden jeg mistede alt .

____

Hans. Alkoholiker.

Motivation

Mange pårørende til alkoholikere tror fejlagtigt, at alkoholikeren ”skal gøre det for sin egen skyld”, for at behandlingen skal have effekt. Men ønsket om at bevare familie eller arbejde er absolut tilstrækkelig motivation for at få et godt resultat for af behandlingen

Som pårørende må du gøre op med dig selv, om du finder det acceptabelt, at du (og jeres børn) lever i en familie præget af misbrug. Hvis ikke kan du lige så godt kræve alkoholbehandling i dag som om 1, 2 eller 5 år, for misbrugeren går sandsynligvis først i behandling, den dag du for alvor stiller krav om det.

Husk at det er dig som pårørende, som har ansvaret for jeres børn – og for dig selv.

Skaber alkohol problemer i familien?

Mange pårørende er i tvivl om de ”ser spøgelser” eller er for nærtagende, og om det overhovedet er rimeligt at stille krav til misbrugeren om alkoholbehandling.

Men husk at såfremt alkohol skaber problemer, så har familien et alkoholproblem. Spørg dig selv om, hvad du ville gøre, hvis drikkeriet blev ved som det er nu i de næste 5 år – hvad ville du så gøre?

Hvis svaret er, at det ville du ikke acceptere, så kan du som sagt lige så godt handle i dag som om 2 år. Hvis du venter på, at alkoholikeren selv skal foreslå at gå i behandling, kommer du desværre til at vente længe

Læs her om “Tegn og symptomer på alkoholmisbrug“.


Kom ind til en uforpligtende familie samtale

Mange familier gør brug af Dansk MisbrugsBehandlings tilbud om at holde et møde på et af vores behandlingscentre i København, Aarhus, Aalborg, Odense eller Kolding med familien om, hvordan man bedst konfronterer en alkoholmisbruger, og stiller krav om alkoholbehandling.

Jo bedre familien er forberedt, og er opmærksom på fælder og faldgruber, desto større er chancerne for succes. Erfaringsmæssigt øger et sådan møde chancerne for, at misbrugeren vælger behandling betydeligt


Kend dine grænser

Husk aldrig at diskutere med misbrugeren, når han eller hun er påvirket af alkohol. Diskussionerne ender oftest i skænderier, og du kan ikke regne med de aftaler der bliver indgået med en beruset. Tag problemet op når personen er ædru

Det er rimeligt – og fornuftigt – at sige at du ikke ønsker at være sammen med misbrugeren når han eller hun er påvirket af alkohol, eller før han eller hun har søgt behandling

Undgå trusler hvis du ikke er klar til at handle på dem – det forværrer bare din situation.

Tal med andre om din situation

Alt for mange pårørende til alkoholikere, har en misforstået loyalitet, og synes ikke det er fair at diskutere drikkeriet med familie og nære venner.
Men problemet er jo i lige så høj grad dit som pårørende, og det er alles ret, at søge at løse sine egne problemer.

Sådan konfronterer du en alkoholiker

Det er en god ide at være flere, når man konfronterer en alkoholiker med sit misbrug, og stiller krav om behandling. Ved en sådan konfrontation må man regne med en vis modstand fra alkoholikerens side, og at når man er flere kan man ofte bedre bryde igennem misbrugerens forsvar.

Her er nogle gode råd til hvordan du konfronterer og motiverer en alkoholmisbruger for behandling.

Du er velkommen til at kontakte Dansk MisbrugsBehandling og aftale et møde med en af vores dygtige alkoholrådgivere på et af vore behandlingscentre i enten København, Odense, Aarhus, Aalborg eller Kolding.

En sådan samtale er fortrolig, uforpligtende og gratis.

Ring alle dage døgnet rundt på tlf. 70 10 03 03

Send os en besked

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.