Nogle råd til pårørende til alkoholmisbrugere

Mere end 50 % af henvendelserne til Dansk MisbrugsBehandling er fra pårørende til alkoholmisbrugere, som søger råd om, hvordan man motiverer den, der drikker for meget, til at indse sit behov for alkoholbehandling.

Forud for henvendelserne ligger der oftest flere års diskussioner, hvor man som pårørende er blevet mere og mere fortvivlet, fordi man ikke har formået at få misbrugeren til at indse, hvor belastende hans eller hendes alkoholforbrug er for familien.

Se film om Hanne, der fik hjælp hos Dansk MisbrugsBehandling:

Diskussionerne fører ingen vegne

De fleste pårørende fortæller, at diskussionerne for det meste ender med, at alkoholmisbrugeren enten afviser at have et alkoholproblem overhovedet, eller med at misbrugeren lover at nedsætte sit alkoholforbrug – løfter som han eller hun kun evner at holde i en begrænset periode.

Værd at vide som pårørende til en alkoholiker

  • Har man først udviklet alkoholafhængighed, har man behov for professionel alkoholbehandling.
  • Beslutning og gode intentioner rækker ikke – en ting er at ville holde op med at drikke alkohol, en anden er at kunne.
  • Antabus er ikke behandling og kan ikke stå alene. Antabus kan virke i en periode, men løser ikke alkoholproblemet på lang sigt.
  • Stort set ingen alkoholikere vælger selv at søge behandling – mere end 75 % går i alkoholbehandling, fordi den nære familie kræver dette.

Kender du det?

Den der drikker, drikker ofte alkohol alene.

85% af dem der har taget vores alkoholtest for pårørende har svaret ja.

Motivation

Mange pårørende til alkoholikere tror fejlagtigt, at alkoholikeren ”skal gøre det for sin egen skyld”, for at behandlingen skal have effekt. Men ønsket om at bevare familie eller arbejde er absolut tilstrækkelig motivation for at få et godt resultat for af afvænningen.

Som pårørende må du gøre op med dig selv, om du finder det acceptabelt, at du (og jeres børn) lever i en familie præget af misbrug. Hvis ikke kan du lige så godt kræve alkoholbehandling i dag som om 1, 2 eller 5 år, for misbrugeren går sandsynligvis først i behandling den dag, du for alvor stiller krav om det.

Husk, at det er dig som pårørende, som har ansvaret for jeres børn – og for dig selv.

alkoholbehandlere rådgiver pårørende

Vores alkoholrådgivere kan vejlede dig om, hvordan du konfronterer og motiverer alkoholikeren til at starte i en alkoholbehandling.

Skaber alkohol problemer i familien?

Mange pårørende er i tvivl om, hvorvidt de ”ser spøgelser” eller er for nærtagende, og om det overhovedet er rimeligt at stille krav til misbrugeren om alkoholbehandling.

Men husk, at såfremt alkohol skaber problemer, så har familien et alkoholproblem. Spørg dig selv om, hvad du ville gøre, hvis drikkeriet blev ved, som det er nu, i de næste 5 år – hvad ville du så gøre?

Hvis svaret er, at det ville du ikke acceptere, så kan du, som sagt, lige så godt handle i dag som om 2 år. Hvis du venter på, at alkoholikeren selv skal foreslå at gå i behandling, kommer du desværre til at vente længe.


Vi havde diskuteret Henriks drikkeri i årevis, uden at der var sket andet, end vi var blevet mere og mere sure på hinanden, og sådan ville jeg simpelthen ikke leve længere. Vi fulgte de råd I havde givet os, vi hidsede os ikke op, vi skændtes ikke, men vi stod fast på vores krav. Henrik kunne godt mærke, at denne gang var det anderledes, og efter en times tid accepterede han og indvilgede i at gå i behandling

____

Helle, pårørende til alkoholiker

Kom ind til en uforpligtende familie samtale

Mange familier gør brug af Dansk MisbrugsBehandlings tilbud om at holde et møde på et af vores behandlingscentre i København, Aarhus, Aalborg, Odense eller Kolding med familien om, hvordan man bedst konfronterer en alkoholmisbruger og stiller krav om alkoholbehandling.

Jo bedre familien er forberedt og er opmærksom på fælder og faldgruber, desto større er chancerne for succes. Erfaringsmæssigt øger et sådant møde chancerne for, at misbrugeren vælger behandling betydeligt.

Voksne børn af alkoholikere

Er du under 25 år, kan vi tilbyde dig et gratis gruppeforløb for voksne børn af alkoholikere i Aarhus.

Barn af alkoholiker

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder gratis gruppeforløb og individuelle samtaler hos De små skuldre i Aarhus.

Kend dine grænser

Husk aldrig at diskutere med misbrugeren, når han eller hun er påvirket af alkohol. Diskussionerne ender oftest i skænderier, og du kan ikke regne med de aftaler, der bliver indgået med en beruset. Tag problemet op, når personen er ædru.

Det er rimeligt – og fornuftigt – at sige, at du ikke ønsker at være sammen med misbrugeren, når han eller hun er påvirket af alkohol, eller før han eller hun har søgt behandling.

Undgå trusler, hvis du ikke er klar til at handle på dem – det forværrer bare din situation.

Tal med andre om din situation

Alt for mange pårørende til alkoholikere har en misforstået loyalitet og synes ikke, det er fair at diskutere drikkeriet med familie og nære venner.
Men problemet er jo i lige så høj grad dit som pårørende, og det er alles ret at søge at løse sine egne problemer.

Sådan konfronterer du en alkoholiker

Det er en god ide at være flere, når man konfronterer en alkoholiker med vedkommendes misbrug og stiller krav om behandling. Ved en sådan konfrontation må man regne med en vis modstand fra alkoholikerens side. Ved at være flere kan man ofte bedre bryde igennem misbrugerens forsvar.

Du er velkommen til at kontakte Dansk MisbrugsBehandling og aftale et møde med en af vores dygtige alkoholrådgivere på et af vore behandlingscentre i enten København, Odense, Aarhus, Aalborg eller Kolding. En sådan samtale er fortrolig, uforpligtende og gratis.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook