Konsekvenser ved et stort alkoholforbrug – hvorfor er alkohol skadeligt?

Hvordan påvirker alkohol kroppen, og hvilke sygdomme og skader kan det medføre, hvis forbruget af alkohol har taget overhånd?
Det sætter vi fokus på her på siden, hvor du kan læse mere om konsekvenserne ved et stort alkoholforbrug.

Se film om symptomer på alkoholmisbrug og alkoholbehandling

Ring og få anonym rådgivning

Har du problemer med misbrug, eller er du pårørende til en misbruger?
Kontakt os på 70 10 03 03 og få en fortrolig samtale med vores misbrugsrådgivere.
Vi tager telefonen døgnet rundt.

Alkoholskader og -sygdomme

Kender du en, der gennem længere tid har kæmpet med et overforbrug af alkohol?
Så er det en god ide at holde øje med symptomer på alkoholrelaterede sygdomme og skader hos vedkommende.
Det er nemlig videnskabeligt bevist, at alkoholisme er en sygdom, der forårsager andre fysiske og psykiske lidelser hos den, der drikker for meget.

Herunder kan du læse mere om, hvordan alkohol påvirker kroppen og alkoholrelaterede sygdomme, du skal kende til og kunne reagere på, hvis du har en i familien, der drikker for meget.

Kender du det?

Du har svært ved at stoppe, når du først er begyndt at drikke, og ender med at blive mere beruset end planlagt.

69% af dem der har taget vores online alkoholtest har svaret ja.

Test om du har et alkoholproblem

Har du eller en af dine pårørende et stort alkoholforbrug?
Så kan du tage vores alkoholtest også få afklaret, om der er tale om et behandlingskrævende alkoholproblem.

Testen består af 16 spørgsmål der afdækker typiske tegn på alkoholmisbrug, som de optræder i hverdagen.
Spørgsmålene er baseret på vores erfaringer fra arbejdet med mange hundrede alkoholmisbrugere og deres pårørende.

Hvordan påvirker alkohol kroppen?

Alkohol er et giftstof, som påvirker de fleste af kroppens organer – og drikker man meget og ofte, øger man risikoen for at udvikle en række alkoholskader og -sygdomme, herunder kræftsygdomme, mavetarmssygdomme, hjertekar-sygdomme, leversygdomme, forhøjet blodtryk og nedsat immunforsvar.
Ifølge Sundhedsstyrelsen findes der faktisk mere end 60 forskellige alkoholrelaterede sygdomme.

“Alkohol er et organisk opløsningsmiddel og et kræftfremkaldende stof, som bidrager til udviklingen af over 60 forskellige sygdomme”

Sundhedsstyrelsen 2022

Alkoholrelaterede sygdomme

Der er flere fysiske lidelser, som kan hænge sammen med et overforbrug af alkohol. Der er bl.a. påvist en sammenhæng mellem forbrug af alkohol og kræft, men et stort alkoholforbrug kan også påvirke blodtrykket, øge risikoen for skader på centralnervesystemet og hjernen samt forårsage leversygdomme.

 • Alkohol og kræft

  Der er en sammenhæng mellem alkohol og kræft. Et overforbrug af alkohol øger risikoen for at udvikle en kræftsygdom. Det gælder særligt brystkræft, tyktarmskræft, leverkræft samt kræft i mundhulen og spiserøret. Forbindelsen mellem alkohol og kræft er dokumenteret videnskabeligt ad flere omgange, bl.a. i The Million Women Study, som påviste, at hvis man indtager flere end 15 genstande om ugen, så øger man risikoen for at for at få brystkræft med 29 %.

 • Alkoholskader i hjernen og nervesystemet

  Alkohol påvirker hjernen og centralnervesystemet. Når vi indtager alkohol, så bliver vi langsommere til at reagere og opfatte ting, der sker omkring os. Det er hovedårsagen til, at det er forbudt at køre bil, når man har drukket en vis mængde alkohol. På længere sigt påvirker alkohol også hjernen og centralnervesystemet, især hvis der er tale om et hyppigt og langvarigt overforbrug. Det øger blandt andet risikoen for Wenicke-Korsakoffs syndrom, som er skader i hjernen, der giver synsforstyrrelser, balancebesvær og nedsat bevidsthed.

 • Alkohol og blodtryk

  Et stort alkoholforbrug kan give forhøjet blodtryk – og et for højt blodtryk øger risikoen for åreforkalkning af hjerte, hjerne og nyrer.

 • Leversygdomme

  Et overforbrug af alkohol øger risikoen for leversygdomme. Den hyppigste alkoholskade på leveren er fedtlever, som er en tilstand, man kan komme over, hvis man holder op med at drikke. Blandt de mere sjældne leversygdomme, der forårsages af alkohol, er skrumpelever (cirrose). I modsætning til fedtlever er det en kronisk sygdom, der kan give nedsat seksualliv, udspilethed og i værste fald “leversvigtshjerne” – en nedsættelse af bevidsthedsniveauet.

 • Alkohol og graviditet

  Alkohol og graviditet er to ting, der ikke bør kombineres. At drikke alkohol under graviditeten kan i værste fald betyde, at man får et alkoholskadet barn – et barn med føtalt alkoholsyndrom. Føtalt alkoholsyndrom er en betegnelse for børn, der har specielle ansigtstræk, hæmmet vækst og hjerneskade, fordi moderen har drukket alkohol under graviditeten. Ca. 1 ud af 1000 børn bliver i dag født med føtalt alkoholsyndrom.

I nogle tilfælde er sammenhængen mellem alkohol og fysiske eller psykiske lidelser så markant, at man ligefrem betegner nogle sygdomme som alkoholikersygdomme eller alkoholskader.
Her nøjes vi med at kalde dem for alkoholrelaterede sygdomme, fordi de ofte rammer personer, der har et for stort forbrug af alkohol.

Et stort forbrug af alkohol kan give både fysiske og psykiske skader

Du er i trygge hænder hos Dansk MisbrugsBehandling. Vores medarbejdere er højt kvalificerede alkoholbehandlere, og vi har tilknyttet læger og psykiater.

Hvordan påvirker alkohol kroppen psykisk?

Når man taler om alkoholskader, er det ikke nok at forholde sig til de fysiske sygdomme, der er forbundet med et stort alkoholforbrug. For alkohol påvirker ikke kun kroppen, men også det mentale helbred.

Længere tids overforbrug øger risikoen for at udvikle forskellige psykiske lidelser. Blandt de mest alvorlige er depression, angst og paranoia.

Derudover er alkoholmisbrug en af de hyppigste årsager til selvmord i Danmark. Sundhed.dk estimerer, at 15 % af alle selvmord skyldes alkoholmisbrug eller den nedtrykthed, der er forbundet med problemet.

Tegn på alkoholskader

Hvis du er pårørende til en, der gennem længere tid har drukket for meget, så bør du være opmærksom på de forskellige tegn på alkoholisme og ikke mindst de alkoholskader, der kan følge med – både de fysiske og mentale. Men der er så mange forskellige lidelser, der er forbundet med et alkoholmisbrug, at det kan være svært at holde styr på alle symptomerne.

Kæmper en, du holder af, med et alkoholmisbrug, anbefaler vi derfor, at du blot holder ekstra godt øje med vedkommendes helbred, da han eller hun har øget risiko for at udvikle forskellige alkoholskader og alkoholrelaterede sygdomme. Har du brug for at tale med nogen om din pårørendes alkoholproblem, så tilbyder vi vi hjælp og rådgivning:

140.000 danskere er afhængige af alkohol

Sundhedsstyrelsen oplyser at 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug og 140.000 er afhængige af alkohol.

De alkoholafhængige har 3-5 gange større risiko for at dø tidligt sammenlignet med resten af befolkningen og det store alkoholforbrug har også konsekvenser både for trivslen i hverdagen og relationerne til partner, venner, familie og kollegaer.

Derudover påvirkes det fysiske og psykiske helbred hos den, der drikker for meget.
Det er videnskabeligt dokumenteret, at alkoholisme øger risikoen for at udvikle mere end 200 forskellige fysiske og psykiske lidelser. Det betyder bl.a., at alkohol hvert år er skyld i 2.900 flere dødsfald.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

  Del siden på Facebook