Har du eller en pårørende et alkoholmisbrug?

Personer med et alkoholmisbrug oplever typisk en række forskellige symptomer.
Selvom vi naturligvis er forskellige, så er der en række symptomer, som typisk går igen hos mennesker, der har et alkoholmisbrug.

Man behøver ikke nødvendigvis at have alle symptomer for, at der er tale om et alkoholmisbrug.
Hvis man har bare 4- 5 af symptomerne, er der en stor sandsynlighed for, at man har udviklet et alkoholmisbrug, som kræver behandling.

Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at I kontakter Dansk MisbrugsBehandling og får en snak med en af vore rådgivere.

I kan også bestille en tid til en personlig samtale, hvor vi kan hjælpe med at udrede graden af misbruget – og komme med vores vurdering af, hvad der skal gøres for at løse problemet.

Se film om tegn og symptomer på alkoholisme og alkoholmisbrug

Ring og få anonym rådgivning

Har du problemer med alkoholmisbrug, eller er du pårørende til en alkoholiker?
Kontakt os på 70 10 03 03 og få en fortrolig samtale med vores misbrugsrådgivere.
Vi tager telefonen døgnet rundt.

13 fysiske og psykiske tegn på alkoholisme

Her er en række fysiske og psykiske tegn på alkoholmisbrug. Det er ikke en officiel diagnose, men typiske symptomer, der går igen hos alkoholmisbrugere, der har deltaget i Dansk MisbrugsBehandlings alkoholbehandling.

Jo flere af disse tegn og symptomer på alkoholafhængighed man kan genkende fra sig selv (eller fra sin pårørende), desto større er sandsynligheden for, at man har et alkoholproblem, der kræver professionel alkoholbehandling.

 1. Drikker mere alkohol end planlagt

  Det er ofte et tegn på alkoholisme, når man i sociale sammenhænge – eller alene – drikker mere, end man har planlagt, og bliver mere beruset, end det er passende for situationen.

 2. Skænderier om alkohol i familien

  I de fleste familier hvor der er alkoholmisbrug, fører drikkeriet til ufred og skænderier. Dels fordi de pårørende bliver vrede over, at drikkeriet er ødelæggende for familiens harmoni og trivsel, og specielt fordi alkoholikere sjældent er lydhøre over for, hvordan familien oplever drikkeriet

 3. Drikker alkohol i det skjulte

  Mange alkoholikere forsøger at skjule omfanget af deres drikkeri over for deres nærmeste – gemmer flasker rundt omkring, drikker, når familien ikke ser det, og minimerer deres drikkeri, når de taler om det.

 4. Brudte løfter om at nedsætte sit alkoholforbrug

  Det er et markant tegn på alkoholisme, når man gentagne gange lover at nedsætte sit alkoholforbrug, men at det efter kort tid viser sig, at man alligevel ikke kan holde det. Det er et tegn på, at trangen til alkohol er stærkere end viljen til at lade være.

 5. Bliver irriteret eller aggressiv når talen falder på alkohol

  En alkoholiker bliver ofte ilde berørt, når partner eller familien påtaler hans eller hendes alkoholforbrug, og forsvarer sig ofte ved at blive irriteret og vred.

 6. Udvikler faste drikkevaner

  Mange alkoholikere udvikler bestemte alkoholvaner, hvor man indtager alkohol på bestemte tidspunkter, f.eks. lige efter arbejde, under madlavningen og lignende.

 7. Blackouts

  Blackouts betyder, at man ikke kan huske begivenheder fra, da man var beruset. Blackouts kan være et symptom på alkoholisme og er i hvert fald et tegn på, at man drikker sig meget beruset.

 8. Toleranceøgning

  Kroppen vænner sig til et stort alkoholindtag, og alkoholikere skal med tiden drikke en større mængde alkohol, for at få den samme effekt som tidligere. Derfor kan mange alkoholikere drikke langt større mængder alkohol end de fleste andre.

 9. Kontroltab

  Et af alkoholismens mest markante symptomer er kontroltab. Det betyder, at personen har svært ved at stoppe igen, når han eller hun har fået de første drinks, og derfor drikker sig mere beruset end planlagt – og mere beruset end passende er.

 10. Drikker de første drinks hurtigt

  Det kan være et tegn på alkoholisme, når man drikker de første drinks meget hurtigt. Det gør man, fordi man drikker for virkningens skyld og er utålmodig efter at få alkoholens afslappende og beroligende virkning.

 11. Drikker alkohol alene

  Langt de fleste drikker alkohol sammen med andre, når man spiser sammen, hygger sig eller fester. Når man drikker alene, er drikkeriet ikke længere er et socialt fænomen, dvs. man drikker udelukkende for alkoholens virkning. Det er et af de mest markante tegn på alkoholisme, når man jævnligt drikker sig beruset alene.

 12. Ændrer personlighed under indflydelse af alkohol

  En del (men ikke alle) alkoholikere bliver diskussionslystne og ubehagelige, når de er berusede – hos nogle alkoholikere blusser der en voldsom vrede op, når de bliver fulde.

 13. Drikker alkohol for at dulme ubehagelige følelser

  Det er et markant tegn på alkoholisme, når man bruger alkohol som ”beroligende medicin” mod f.eks. stress, søvnløshed, nervøsitet, bekymring, mm.

Længere tids overforbrug af alkohol har psykiske og fysiske konsekvenser og et stort alkoholforbrug kan føre til en lang række alvorlige sygdomme, blandt andre kræft.

Hvornår har man et alkoholproblem?

Mange henvendelser til Dansk MisbrugsBehandling drejer sig om, hvornår man har udviklet et alkoholmisbrug, og hvornår man har brug for alkoholbehandling.

Det korte svar er, at hvis alkohol giver problemer, så har man et alkoholproblem – og hvis man ikke selv evner at nedsætte sit forbrug, så har man brug for alkoholbehandling.

Men problemet i mange familier er, at man ikke er enige om, hvor galt det står til, hvor de pårørende oplever tydelige tegn og symptomer på alkoholmisbrug, mens den, der drikker, ikke selv synes, det er så slemt, hvilket ofte giver anledning til lange og opslidende diskussioner om hvem, der har ret.

Har du et alkoholproblem?

Besvar 12 korte spørgsmål og se, om dit eller din pårørendes alkoholforbrug er problematisk

Behandling efter arbejdtid

Hos Dansk MisbrugsBehandling kan du passe dit job og bo hjemme, samtidig med at du går i behandling.

Morgenerne var de værste. Flov over, jeg igen havde drukket for meget, flov over, hvad andre måtte tænke. Nu vågner jeg, og glæder mig til at se, hvad dagen bringer

____

Henriette. Alkoholiker

Få en professionel udredning af dit alkoholmisbrug

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at on-line alkoholtests og lister over tegn og symptomer på alkoholisme, kun er vejledende. Der skal altid en personlig samtale og udredning hos en professionel alkoholbehandler til at stille diagnosen alkoholisme.

Så hvis du eller din pårørende svarer ja til mere end 4 – 5 af de ovenstående tegn på alkoholisme, eller har en høj score på alkoholtesten, så anbefaler vi, at du kontakter Dansk MisbrugsBehandling og aftaler en et møde med en af vores rådgivere.

En sådan samtale er gratis og uforpligtende, men den kan være en hjælp til at afgøre, om der er tale om et behandlingskrævende alkoholmisbrug.

Kender du det?

Du har svært ved at stoppe, når du først er begyndt at drikke, og ender med at blive mere beruset end planlagt.

69% af dem der har taget vores online alkoholtest har svaret ja.

Alle hader ordet alkoholiker

Ordet alkoholiker giver de fleste associationer til ”bumsen på bænken”, ”drankere” og social deroute, og derfor bryder ingen sig om at bruge ordet alkoholiker om sig selv.

Men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at når sundhedspersonale og alkoholbehandlere bruger ordet alkoholiker (og alkoholmisbruger), er det som en benævnelse for personer, der opfylder de officielle diagnosekriterier for alkoholisme, lige som man benævner en person, der lider af allergi for allergiker, og en der lider af sukkersyge for diabetiker.

De fleste deltagere kommer i løbet af deres alkoholbehandling på det rene med disse betegnelser, og mange benævner sig efter endt behandling som ”ædru alkoholikere”.

Hvem bliver afhængige af alkohol?

Ifølge statistikker forekommer alkoholisme hos personer med forskellig social status, uddannelsesniveau, indkomst og opvækst og når ordet alkoholiker bruges i behandlingen, er det udelukkende en betegnelse for en person, der opfylder kriterierne for alkoholafhængighed (alkoholisme).

Sundhedsstyrelsen oplyser at 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug og 140.000 er afhængige af alkohol.

De alkoholafhængige har 3-5 gange større risiko for at dø tidligt sammenlignet med resten af befolkningen og det er videnskabeligt dokumenteret, at alkoholisme øger risikoen for at udvikle mere end 200 forskellige fysiske og psykiske lidelser. Det betyder bl.a., at alkohol hvert år er skyld i 2.900 flere dødsfald.

Under den første udredende samtale gennemgås de typiske symptomer på alkoholisme, for at vurdere misbrugets omfang og karakter.

Er du pårørende til en, der udviser tegn på alkoholisme?

I mange familier med alkoholmisbrug er det sådan, at selv om familien ser endda meget tydelige symptomer på alkoholisme, så har den, der drikker ofte selv svært ved at indrømme alvoren i sit alkoholproblem.

Når man som pårørende altid får at vide, at det ikke er så slemt, når man prøver at rejse diskussionen, kan man godt begynde at tvivle på sig selv, og tvivle på, om de symptomer på misbrug man ser, nu er så alvorlige endda.

Som pårørende bliver man måske nødt til at opgive tanken om at man bliver enige om hvor alvorligt drikkeriet er, og stole på, at når man ser tydelige tegn på et alkoholmisbrug –  ja så er det nok rigtigt.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information om alkoholisme?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

  Del siden på Facebook