Alkohol blackout – få hjælp hos Dansk MisbrugsBehandling
Finansiér behandlingen med din sundhedsforsikring
Al henvendelse og behandling er fortrolig – vi har tavshedspligt
Alle behandlere har personlig erfaring med misbrug
KONTAKT OS ANONYMT70 10 03 03
- 24 timer i døgnet
Finansiér behandlingen med din sundhedsforsikring
Al henvendelse og behandling er fortrolig – vi har tavshedspligt
Alle behandlere har personlig erfaring med misbrug
Finansiér behandlingen med din sundhedsforsikring
Al henvendelse og behandling er fortrolig – vi har tavshedspligt
Alle behandlere har personlig erfaring med misbrug
Når man har blackouts, betyder det, at man har huller i hukommelsen. Det vil sige, at der er ting, man ikke kan huske, fra man har været meget beruset. Det er ikke fordi, man ikke har været bevidst i selve situationen, men de ting der er sket, har ikke lagret sig i hukommelsen.
Blackouts kan være rigtig skræmmende. Det kan være meget ubehageligt at vågne op om morgenen i ædru tilstand og ikke kunne huske, hvad man har lavet eller hvordan man kom hjem og frygte for, om man har sagt eller gjort noget dumt.
Men hvad sker der i hjernen, når man får et blackout, hvorfor får nogle mennesker hyppigt blackout, når de har drukket alkohol, og hænger tendensen til at få blackouts sammen med risiko for alkoholmisbrug? Læs mere om blackouts herunder.
Har du problemer med black out, eller er du pårørende til en der har black outs?
Kontakt os på 70 10 03 03 og få en fortrolig samtale med vores misbrugsrådgivere.
Vi tager telefonen døgnet rundt.
Mange mennesker vil opleve hukommelsestab eller blackout i forbindelse med fester eller byture enkelte gange i deres liv, og sker det kun nogle få gange, er det måske ikke et tegn på misbrug eller problemer som sådan.
Men fordi blackouts forekommer under meget voldsom beruselse, betyder det, at når man har gentagne blackouts, så er det et tegn på, at man har svært ved at styre indtaget af alkohol, når man først går i gang med at drikke. Det vil sige, at de der oplever blackouts ofte, typisk er mennesker der ender med at drikke sig meget berusede – det man med fagsprog kalder at drikke med kontroltab.
Kontroltab betyder “nedsat kontrol med fortsat alkoholindtagelse, når man først begynder at drikke” Nogle har tendens til at drikke ganske voldsomt, når de først kommer i gang med at drikke – de bruger udtryk som “jeg har ikke nogen stopknap” eller “Jeg har ingen ingen bremseklods”
Det skyldes, at nogle menneskers hjernekemi påvirkes anderledes af alkohol en andres, dvs. man har et “tændpunkt” (typisk hvor den første virkning af alkoholen sætter ind), og hvis man overskrider dette, ender man som regel med at drikke sig mere beruset end planlagt, og mere beruset end passende er.
Oplever du gentagne gange at drikke dig fuld med kontroltab og blackouts til følge, er der stor risiko for, at du har et alkoholproblem.
Når alkoholindtag skaber sorte huller i hukommelsen, kalder vi det et blackout. Risikoen for blackout er størst, når promillen er 1,6% eller højere, og når man indtager alkohol i højt tempo, så promillen stiger hastigt – når der drikkes meget og drikkes hurtigt.
Den hurtige optagelse af store mængder alkohol forhindrer simpelthen hjernen i at lagre nye minder. Det kan efterlade folk ude af stand til at huske, hvor de var, hvem de var sammen med, og hvad de lavede. Et blackout efter alkohol kan vare fra få minutter til flere dage.
Den neurokemiske forklaring er, at alkohol hæmmer virkningen af det stof, der hedder glutomat. Stoffet er en såkaldt neurotransmitter, som er vigtig for hjernens hukommelse – når du har indtaget så meget alkohol, at din hjernes signalstoffer hæmmes, risikerer du simpelthen, at hjernen mister evnen til at processere minder. De ting du oplever, vil ikke lagres i hjernen, og du får midlertidigt hukommelsestab, et såkaldt blackout.
Mange der oplever blackouts, gør det på grund af voldsomt alkoholindtag, men blackouts kan også opstå, når man kombinerer andre rusmidler eller visse medikamenter (som benzodiazepiner) med alkohol.
Et blackout er midlertidigt, og når beruselsen aftager, vil hukommelsen og ens kognitive funktionsniveau vende tilbage til normalen. For mange giver blackouts dog anledning til moralske tømmermænd, bekymring for, om man har lavet dumme ting i sin svært berusede tilstand og måske ligefrem angst. Hvis man jævnligt oplever blackouts efter at have drukket alkohol, udsætter man sig selv for en stor risiko. Et blackout kan være farligt af flere årsager:
For det første skyldes et blackout en beruselse så kraftig, at man har mistet kontrollen over ens handlinger. Det giver en høj risiko for risikofyldt og potentielt kriminel adfærd som fx spirituskørsel, grænseoverskridende adfærd eller vold.
Dernæst giver en voldsom alkoholpåvirkning en stærkt forhøjet risiko for at komme ud for en ulykke, fordi man er i en tilstand, hvor man ikke kan tage vare på sig selv – drukneulykker, faldulykker og påkørsler sker desværre ofte for svært berusede personer.
Endelig er et blackout tegn på en akut og skadelig forgiftningstilstand, der både på kort og lang sigt har negativ effekt på hjernen. Faktisk sker der en en form for lille hjerneskade ved hvert blackout, og det menes at kunne være en medvirkende årsag til fx alkoholdemens. Især hvis hjernen hyppigt udsættes for denne type forgiftning, vil man øge risikoen for permanent skade på hjernen.
Det er først og fremmest tendensen til umådeholdent alkoholindtag, der har betydning for din risiko for at få alkoholiske blackouts. Undersøgelser viser, at denne tendens kan være arveligt betinget. Dine gener kan altså have stor betydning for, hvor stor en risiko du har for blackout. Prøv vores alkoholtest som kan være med til at afgøre, om du har behov for at ændre dine alkoholvaner.
Sandsynligvis er der også en sammenhæng med din psykiske tilstand – hvis hjernen er på overarbejde pga. stress eller depression, hæmmer det hjernens funktion, og den vil have nemmere vil at blive belastet af alkoholindtag på en måde, der kan give et blackout.
Hvis du er psykisk presset, er det derfor en god ide at drikke alkohol med mådehold.
Den mest effektive måde at undgå et blackout er at undgå at drikke sig meget beruset. Men selv på en våd aften i byen, kan man mindske risikoen for et alkoholisk blackout.
Først og fremmest er det vigtigt at undgå en hurtig beruselse med pludselig høj promille. Det kan man bl.a. undgå ved at ikke drikke på tom mave og ved at ikke drikke mange genstande i løbet af en kort periode. Visse typer alkohol, som fx shots, øger risikoen for et meget stort alkoholindtag på kort tid. Indtag derfor alkohol med mådehold og over en længere periode og spis et godt måltid inden din bytur. Det forsinker optagelsen af alkoholen i kroppen.
Blackouts er ikke nødvendigvis et tegn på alkoholmisbrug, og mange mennesker vil i løbet af deres liv enkelte gange opleve blackouts efter indtag af alkohol, uden det behøver være tegn på et alkoholproblem som sådan. Det betyder selvfølgelig ikke, at blackoutet i sig selv er problemfrit – det vil altid være både skadeligt og risikofyldt at drikke til et blackout.
Men der er en klar sammenhæng mellem tendensen til blackouts- og risikoen for at have eller udvikle et alkoholmisbrug. Den risiko hænger sammen med tendensen til at drikke uden stopklods, som kan være arveligt betinget. Undersøgelser viser en klar sammenhæng mellem tilstedeværelsen af en genetisk disposition for at drikke uden stopklods og risikoen for at udvikle misbrug. Du kan altså både arve en risiko for blackout og en risiko for alkoholisme.
Et alkoholproblem kan se ud på mange måder, og man kan have et behandlingskrævende alkoholmisbrug, uden at det nødvendigvis betyder, at man drikker hver dag. Mens nogle mennesker drikker meget jævnt og har en vis grad af funktionspromille en stor del af tiden, drikker andre meget voldsomt, men måske kun 1-2 gange om måneden eller periodevis.
Men når de så drikker, så drikker de alt for voldsomt, de kan ikke styre deres alkoholindtag, og derfor oplever de blackouts.
For de mennesker der drikker med voldsomt kontroltab, men som ikke som sådan har en dagligdag præget af deres drikkeri, kan det være svært at se sig selv som et menneske med et behandlingskrævende alkoholmisbrug. Mange ”kontroltabsdrikkere” har derfor svært ved at erkende alvoren i deres alkoholproblem, og dermed deres behov for professionel hjælp.
Men kontroltab er en af alkoholismens mest markante symptomer, og alkoholmisbrug betyder ikke nødvendigvis, at man drikker hver dag – så oplever du hyppigt, at det går galt, når du drikker, og du “rammer muren” med blackout til følge, har du med stor sandsynlighed et alkoholproblem, der kræver professionel hjælp.
Kontroltab går samtidig ofte (men ikke altid) hånd i hånd med det, man lidt populært kalder ”Dr. Jekyll og Mr. Hyde syndromet”, hvilket vil sige, at mange, der lider af kontroltab, skifter karakter, når de bliver berusede (ikke nødvendigvis hver gang, men ofte). Det er mennesker, om hvem man siger: ”Han/hun er en rar og omgængelig person, når han er ædru – men når vedkommende bliver fuld, så bliver han/hun rigtig træls og ubehagelig”.
Mange pårørende til alkoholmisbrugere er frustrerede over, at de ikke kan få misbrugeren til selv at erkende alvoren i deres misbrug.
Pårørende til mennesker, der drikker med kontroltab, oplever drikkeriet som meget belastende. Mange pårørende fortæller, at de helt har mistet lysten til at gå til fest med vedkommende eller åbne en flaske rødvin om lørdagen, fordi de frygter, at han eller hun ender med at drikke sig alt for beruset og blive pinlig eller ubehagelig at være sammen med. Det er også pinligt, når deres pårørende har fået blackout efter voldsomt alkoholindtag og ikke kan huske noget om, hvad vedkommende har sagt eller gjort aftenen før.
Prøver man at løse et alkoholproblem selv, kan man nok reducere sit forbrug – eller stoppe helt – i en periode (typisk efter en episode, hvor det er gået galt) – men efter nogen tid, er det som man har glemt, hvordan det har fat, og man gør det igen (og igen) – et mønster, der er ekstremt opslidende, både for en selv og for ens pårørende.
Oplever du gentagne gange at drikke dig fuld med kontroltab og blackouts til følge, er der stor risiko for, at du har et alkoholproblem, der kræver professionel alkoholbehandling, så du kan komme til bunds i problemet, og få det løst én gang for alle – både for din egen og din families skyld.
Ring til os på tlf. 70 10 03 03 – så vi kan få en snak om din situation. Telefonen er døgnåben og vores erfarne alkoholkonsulenter sidder klar til en anonym og uforpligtende snak. Du har også mulighed for, at bestille en tid hos en af vore rådgivere, så du kan komme ind og få en udredende samtale og vores vurdering af, hvad der er bedst at gøre.
I en undersøgelse svarer 9 ud af 10 deltagere, at de er “tilfredse” eller “meget tilfredse” med kvaliteten af vores alkoholbehandling.
Få en fortrolig samtale med vores rådgivere – telefonen er åben døgnet rundt
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
Hack Kampmanns Plads 1
8000 Aarhus C
Adelgade 2
9000 Aalborg
Mazantigade 5
6000 Kolding
H.C. Andersens Boulevard 37
1553 København V
Vestergade 73
5000 Odense