Kender du en, der er afhængig af medicin?

Hvis en i din familie er blevet afhængig af medicin, så er du i samme situation som rigtigt mange andre. I Danmark er der nemlig mere end 100.000, der er afhængige af lægeordineret- eller håndkøbsmedicin, og for de fleste kræver det professionel behandling at komme ud af misbruget.

Pårørende til misbruger er trist

Pårørende til medicinmisbrugere står ofte i en svær situation, hvor deres partner viser tegn på misbrug, men påstår at medicinforbruget er påkrævet i en behandling.

Behandlingsmuligheder og finansiering

Behandlingen foregår på aftenhold – således at det er muligt at passe behandlingen ind i en hverdag, hvor man samtidig kan passe arbejde, studier, familieforpligtelser osv.

Dansk MisbrugsBehandling er en privat behandlingsorganisation, hvor man som udgangspunkt selv finansierer sin behandling.
Men der er flere muligheder for finansiering:

 • Sundhedsforsikring.
 • Arbejdsgiverfinansieret behandling.
 • Egenbetaling.

For selvstændig erhvervsdrivende gælder det, at udgifterne til behandling, kan faktureres til selskabet, uden at man personligt beskattes af beløbet.

Tegn på medicinmisbrug

Der findes både fysiske og psykiske tegn på medicinafhængighed. De er gode at kende til og holde øje med, hvis du har mistanke om, at din kæreste eller en i din nære familie er blevet afhængige af medicin:

 • Ledsmerter.
 • Prikken i huden.
 • Maveonde.
 • Kvalme.
 • Svimmelhed.
 • Manglende appetit.
 • Humørsvingninger.
 • Koldsved.

Sådan opstår et medicinmisbrug

Medicinmisbrug opstår ofte i forbindelse med, at man er i behandling for en sygdom eller tager medicin for at komme et andet problem til livs. Det er fx ikke ualmindeligt, at man udvikler medicinafhængighed efter at have taget sovepiller, smertestillende eller angstdæmpende medicin gennem en længere periode.

Blandt de mest almindelige medicinafhængigheder er:

 • Dolol

  Et receptpligtigt, smertestillende præparat, der virker som morfin.

 • Benzodiazepiner

  Effektiv medicin mod angst, søvnproblemer og indre uro.

 • Kodimagnyl, Kodamid, Kodipar, Pinex, etc.

  Smertestillende håndkøbsmedicin, der indeholder Kodein

Som pårørende er det en god ide at være opmærksom på udviklingen i din nærmestes medicinforbrug i kølvandet på et behandlingsforløb, hvor der enten er blevet ordineret en bestemt type medicin, eller hvor det har været nødvendigt at tage smertestillende håndkøbsmedicin.

Det tog for lang tid før jeg forstod at Helene var afhængig af benzodiazepiner. Til at starte med virkede pillerne godt på den depression hun kæmpede med, men hun fortsatte med at tage medicinen og blev mere og mere sløv og indadvendt. Til sidst sov hun det meste af dagen.

____

Kaj 63 år, pårørende til medicinmisbruger

Medicinmisbrug påvirker de pårørende

Et medicinmisbrug påvirker også de pårørende. Det er en svær situation og stå i, og de fleste er både i tvivl om, om de skal handle, og hvad de skal gøre ved problemet. Derudover er det en følelsesmæssigt stor belastning at være nær pårørende til én, der har et misbrug.

Det gælder også, selvom der er tale om afhængighed af lovlig medicin. Den ændrede adfærd hos en, man troede, man kendte så godt og delte alt med, kan nemlig være svær at forholde sig til og acceptere. Det kan lede til frustrationer, mistillid og en følelse af svigt.

medicinmisbruger er trist

For mange medicinmisbrugere starter afhængigheden i sammenhæng med smertebehandling eller behandling af angst og depression.

Vores hjælp til pårørende

Hos Dansk MisbrugsBehandling kan du få hjælp, hvis du er pårørende til en medicinmisbruger.

Vores dygtige rådgivere har selv haft misbrug tæt inde på livet, og de kan hjælpe dig med at forstå, acceptere og håndtere den situation, du ufrivilligt er havnet i.

Vi hjælper dig også gerne med at planlægge en konfrontation, der skal få din pårørende til at indse problemets omfang og træffe en beslutning om at gå i behandling.
Den rigtige forberedelse mangedobler nemlig sandsynligheden for, at konfrontationen ender med det ønskede udfald.

En godt planlagt konfrontation indebærer, at du:

 • Finder det rette tidspunkt

  Tidspunktet og dagen for konfrontationen skal være nøje planlagt – en spontan konfrontation mindsker chancerne for at det lykkes.

 • Inviterer de rigtige med

  De er godt at være flere pårørende om konfrontationen, fordi det er en svær følelsesmæssig situation at stå i alene.

 • Har styr på scenarier, konsekvenser og mål

  Hvad er det, du gerne vil have din pårørende til at gøre, og hvad er konsekvensen, hvis det ikke er udfaldet af samtalen?

 • Vælger det rigtige behandlingstilbud

  Hvis målet er, at din pårørende starter i et behandlingsforløb, så skal du finde et behandlingstilbud, som du kan fremlægge under konfrontationen.

Vores hjælp til medicinmisbrugere

Har man udviklet et pillemisbrug, er den mest effektive behandling en langsom og nænsom udtrapning kombineret med støttende samtaler og behandling.

På den måde minimeres abstinenserne, og man får samtidig hjælp og støtte til at klare de situationer, som man har frygt for ikke at kunne klare uden pillerne eller medicinen.
En langsom udtrapning minimerer tillige sandsynligheden for tilbagefald på enten medicin eller alkohol.

Opstår der psykiske problemer i sammenhæng med udtrapningen, udredes disse i konsultation hos vores tilknyttede psykiater.

Har du spørgsmål om at være pårørende til en medicinmisbruger?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

  Del siden på Facebook