Flere danskere misbruger kokain

Kokain er blevet langt mere almindeligt i nattelivet, end det har været tidligere.
Det er samtidig blevet mere acceptabelt at tage kokain, og det betragtes ikke længere helt så farligt, som det gjorde tidligere. Derfor er mange af de ”nye” kokainmisbrugere ressourcestærke mennesker med både familie og arbejde.

Det kan være svært både for dem selv – og for deres pårørende – at se alvoren af deres kokainmisbrug i tide. Som en hjælp har vi skrevet en liste med nogle af de typiske tegn og symptomer på kokainmisbrug samt bivirkninger ved kokain.

Film om kokainmisbrug og behandling:

Sådan virker kokain

Kokain påvirker centralnervesystemet, og rusen har tre faser:

  1. Lige efter indtagelsen oplever man ”suset”, som giver en følelse af eufori. Man oplever en meget stor selvtillid og en stærk lystfølelse.
  2. Efter ca. 5 minutter afløses ”suset” af fasen, hvor man er ”høj” – en rus som ikke er helt så intens som “suset”, men hvor man føler, man har masser af energi. Man oplever hverken sult eller træthed, og man føler sig fri og mere åbne over for andre.
  3. Man er ”høj” i ½ – 1 time, hvorefter virkningen klinger af . Herefter oplever mange nogle af de mest almindelige bivirkninger ved kokain, nemlig at man får en nedtur, præget af irritabilitet, rastløshed og ubehag, og de fleste vil i denne fase tage mere kokain for at undgå nedturen. Derfor oplever de fleste kokainmisbrugere kontroltab, når de tager kokain, dvs. de har svært ved at stoppe igen, når først de er startet – hvilket giver en risiko for en overdosis.

Fysiske symptomer når man tager kokain

Når man tager kokain, får man følgende fysiske symptomer:

Høj puls og blodtryk – hvilket kan medføre pressen i brystet og kramper. Det kan i værste tilfælde føre til hjerneblødning eller blodprop, og man kan dø af en forgiftning af kokain.

  • Øget kropstemperatur.
  • Hjerterytmeforstyrrelser.
  • Udvidede pupiller og flakkende øjne.
  • Muskelrystelser og kramper.
  • Søvntrang undertrykkes.
  • Appetitten påvirkes – man mærker ingen sult.

Mange kokainmisbrugere drikker alkohol samtidig med, at de tager kokain. Fordi kokainens virkning ophæver alkoholens bedøvende effekt, kan man drikke meget store mængder alkohol, mens man er påvirket af kokain. Det giver en fare for forgiftning, når kokainens virkning klinger af.

undervisning kokainmisbrug

Gruppeundervisning hvor man blandt andet lærer om typiske tegn symptomer og bivirkninger ved  kokain.

Bivirkninger ved kokain – nedtur dagen efter

De psykiske bivirkninger ved kokain er udtalte. Når man tager kokain, bruger man sin energi og sit psykiske overskud, så man kommer til at mangle det i sin hverdag – specielt dagen efter man har taget kokain.

Mange kokainmisbrugere har ”nedtur” dagen efter, de har festet på kokain, og har symptomer og bivirkninger som f.eks. rastløshed, irritabilitet, opfarenhed, træthed. Man er generelt uoplagt og i dårligt humør. I værre tilfælde kan symptomerne udvikle sig til angst og paranoia.

Nedturen kan på nogle punkter minde om at have tømmermænd, men bare meget værre. Og når man er helt ”flad” og energiforladt og har det dårligt efter at have taget for meget kokain, kan man let fristes til igen at tage en bane kokain for at undgå nedturen. På den måde kan man begynde at bruge kokain i hverdagen og ikke kun som et feststof.

I 2017 blev godt 2.500 personer forgiftet af illegale stoffer. Ud af samtlige tilfælde skyldes 470 af forgiftningerne kokain. I 2016 blev der registreret 341 kokainforgiftninger, så der er tale om en stigning på 38 procent.

____

Sundhedsstyrelsen, november 2018

Tegn og symptomer på kokainmisbrug – efter længere tids brug

Man kan opleve en række bivirkninger ved kokain, når man tager stoffet regelmæssigt. Man kan blandt andet opleve følgende alvorlige symptomer:

  • Søvnforstyrrelser og søvnløshed.
  • Løbende næse, næseblod og eksem omkring næsen.
  • Depression.
  • Angst og paranoia.
  • Vrangforestillinger.
  • Mistro til andre.
  • Manglende sexlyst og impotens.
  • Opfarenhed, kort lunte og for nogen voldelig adfærd.

Disse symptomer kan være meget belastende for den, der tager kokain, men de psykiske bivirkninger ved kokain går også ud over partner og familie, som typisk vil opleve, at de ikke kan komme i ordentlig kontakt med den der tager kokain. Ofte vil de også føle, at ”de går på æggeskaller” i frygt for vredesudbrud og ubehageligheder.

Kokain deles op på spejl

Der er mange bivirkninger ved kokain, men fordi kokainens pris er faldet, er stoffet blevet en del af nattelivet for flere unge.

Tegn på at en person kan have et kokainmisbrug:

  • Trækker sig fra partner og familie

    Som pårørende kan man opleve, at personen er svær at komme i kontakt med, og at vedkommende har mange hemmeligheder, som f.eks. hvor han eller hun har været, hvem han eller hun har været sammen med osv.

  •  Et stort pengeforbrug

    Selvom kokain er blevet billigere med tiden, kan byture og fester med kokain være meget dyre. Mange kokainmisbrugere har et stort pengeforbrug uden at kunne forklare, hvad pengene er brugt til.

  •  Nedture efter weekenderne

    En af de typiske bivirkninger ved kokain er, at man i dagene efter at man har taget kokain, typisk bliver træt, rastløs, irriteret, opfarende og i dårligt humør.

  • Personlighedsændringer

    Det kan være et tegn på et misbrug af kokain, når der forekommer generelle personlighedsændringer, hvor personen får en mere opfarende og ubehagelig attitude samt begynder at nære mistro og mistænksomhed over for andre.

  • Mange fester og byture

    Kokain er meget psykisk afhængighedsskabende, og mange kokainmisbrugere udvikler et misbrugsmønster, hvor de tager kokain i weekenderne, restituerer først på ugen og begynder så at glæde sig til den kommende weekend, hvor de igen kan tage kokain.

  •  Løbende næse

    Kokain er hårdt ved næsen, og det kan være et tegn på et kokainmisbrug at næsen løber, og at man har eksem under næsen. Fænomenet kendes også som “kokainnæse”. Længere tids forbrug af kokain kan i svære tilfælde helt nedbryde brusken i næsens skillevæg.

Spørgsmål og svar om kokain:

Kokain er et centralstimulerende stof, der er lavet af kokablade fra kokaplanten med oprindelse i Sydamerika. Fremstilling af kokain sker ved at udvinde det aktive stof fra kokaplanten igennem flere kemiske processer, der omdanner bladene til et hvidt pulver. Kokain kaldes også coke. Stoffet er meget afhængighedsskabende, og langvarig brug kan føre til depressioner, angst og psykoser.

Crack er en koncentreret form for kokain, der kan ryges. Det kaldes også rygekokain eller freebase. Det giver en hurtigere og stærkere virkning at ryge kokain frem for at sniffe det. Der er stor risiko for at skabe afhængighed, når man ryger crack.

Det er forskelligt, hvor længe kokain kan spores i kroppen med en test. Man kan teste for kokain gennem spyt, urin og i blodet. Kokain kan spores i spyt i 1-2 dage. Man kan spore kokain i urin i 2-4 dage, mens kokain er sporbart  i blod i 1-3 dage.

Kokain overstimulerer centralnervesystemet og frigiver store mængder af lykkestoffet dopamin i hjernen. Niveauet af dopamin i hjernen bliver altså ekstremt højt, men hjernen kommer aldrig til at føle rusen, som den første gang, man tager kokain. Mange søger efter den første rus, og derfor er kokain meget afhængighedsskabende.

Behandling af kokainmisbrug

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder behandling af kokainmisbrug i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Kolding.

Ambulant kokainbehandling foregår efter arbejdstid, så det er muligt at passe arbejde, studie eller læreplads, mens behandlingen står på.

Der er løbende indskrivning, så det er muligt at starte behandling for kokainmisbrug fra dag til dag.

Brug din sundhedsforsikring til behandling af kokainmisbrug

Dansk MisbrugsBehandling er en privat behandlingsvirksomhed, og man skal som udgangspunkt selv finansiere sin behandling.
Men der er flere muligheder for finansiering af behandlingen:

  • Sundhedsforsikring.
  • Arbejdsgiverfinansieret behandling.
  • Egenbetaling.

Har du en sundhedsforsikring, dækker den med stor sandsynlighed dine udgifter til misbrugsbehandling – og så er det anonymt at bruge den.
Du bestemmer altså helt selv, hvem der skal vide, at du får hjælp til at komme ud af dit hashmisbrug.

Pårørende kan gøre en stor forskel

Som pårørende, og specielt som partner til en kokainmisbruger, føler man det ofte som illoyalt at tale med andre om problemet. Og hvis man gør det, kan man synes, at man udleverer og udstiller vedkommende.

Men det er vigtigt at holde fast i, at et kokainmisbrug i lige så høj grad er den pårørendes problem.
Det er derfor både rimeligt og fornuftigt at søge hjælp og støtte til en svær situation.

Som pårørende kan du gribe ind og stille krav om behandling. Men det er vigtigt, hvordan du griber samtalen an med misbrugeren.

Har du spørgsmål om tegn på kokainmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook