Er kokain farligt og hvilke konsekvenser er der?

Kokain er blevet mere og mere almindeligt i nattelivet, og mange af dem, der tager stoffet, er helt almindelige danskere med både familie og arbejde. Men hvor farligt er kokain egentlig og kan man dø af en overdosis?

I værste fald kan man dø af en overdosis

Kokain er farligt og man sætter sit helbred på spil, hvis man tager det. Det gælder uanset om det er en enkelt bane, om man bruger det som feststof eller man er afhængig af kokainen for at få hverdagen til at hænge sammen.

At tage kokain kan have alvorlige konsekvenser for både det fysiske og psykiske helbred, og i værste fald kan man dø af det. I de følgende afsnit kan du læse mere om, hvad der sker, når man tager en kokainoverdosis – at overdosere kan nemlig have fatale konsekvenser for både det psykiske og fysiske helbred.

Nicolaj fortæller om behandlingen af kokainmisbrug:

Hvor meget kokain skal der til en overdosis?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvor meget kokain der skal til en overdosis, men risikoen øges, hvis man tager store mængder kokain på én gang eller bruger stoffet med kort tids mellemrum. Risikoen for overdosis/kokainforgiftning hænger også sammen med renheden af stoffet, og den kan man ikke vide sig sikker på.

I 2021 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en rapport, hvor det fremgår, at kokainens gennemsnitlige renhed og styrke i dag ligger på 57 %, hvilket er højt. Der kan til gengæld være store variationer i renheden af kokain, der ifølge rapporten spænder fra 8-84 %. Den usikkerhed er med til at øge risikoen for kokainforgiftning/overdosis, fordi det gør det sværere at vurdere, hvor meget kokain man kan tåle.

Hvad er symptomerne på en kokainoverdosis eller kokainforgiftning?

Symptomerne på en kokainoverdosis er ikke til at tage fejl af. Man vil blandt andet opleve, at man pludseligt får:

 • Meget høj feber
 • Voldsomt udvidede pupiller
 • Stærk rastløshed
 • Høj puls
 • Ændret åndedræt

I nogle tilfælde kan en overdosis også resultere i kramper og bevidstløshed.

Tag hånd om problemerne

For langt de fleste kræver det professionel behandling at komme ud af et kokainmisbrug.

Hos Dansk Misbrugsbehandling tilbyder vi ambulant behandling, så det er muligt at passe arbejde, studie eller læreplads, mens behandlingen står på. Kontakt os på 70 10 03 03 og få en uforpligtende samtale med en af vores rådgivere.

Hvad er konsekvenserne af en kokainoverdosis?

Tager man en overdosis af kokain kan man i værste fald dø af det, men der kan også være andre alvorlige konsekvenser ved at overdosere. Kokain påvirker nemlig vitale organer som hjertet, hjernen og lungerne:

 • Hjertet

  Kokain nedsætter blodforsyningen til hjertet og en overdosis kan blandt andet resultere i voldsom trykken for brystet, ustabil hjerterytme, blodpropper eller hjertestop.

 • Hjernen

  Blodforsyningen til hjernen nedsættes også, når man tager en kokainoverdosis. I værste fald kan det lede til en hjerneskade eller hjerneblødning.

 • Lungerne

  En kokainoverdosis medfører ofte alvorlige vejrtrækningsproblemer, fordi der er blødninger i luftveje og lungevæv.

Hvor mange dør af kokain om året i Danmark?

Der er ikke konkrete tal på, hvor mange dødsfald der skyldes en overdosis af kokain, men i 2019 var mere end 600 personer i kontakt med sygehuset efter at være blevet forgiftet af kokain. Det er en voldsom stigning, sammenlignet med 10 år tidligere, hvor tallet var under 200. Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Selvom kokain er udbredt i nattelivet, er der altså altid en risiko forbundet med at tage stoffet – det gælder uanset om man er fast bruger eller prøver det enkelt gang.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.