Abstinensbehandling og afrusning – behandling hvis du har abstinenser

Hvis man gennem længere tid har haft et stort forbrug af alkohol , risikerer man at få alkoholabstinenser, når man holder op med at drikke.

Abstinenser forekommer typisk om morgenen, efter man har drukket dagen før, og derfor medfører abstinenser ofte, at man drikker alkohol om morgenen, for overhovedet at kunne komme i gang med dagen.

Hvis man har alkoholabstinenser, er det derfor vigtigt, at man får medicinsk hjælp til afrusning, så man kan bryde den onde spiral, hvor man drikker alkohol for at holde symptomerne nede.

Før man kan komme i gang med den egentlige alkoholbehandling planlægges et afrusningsforløb med abstinensbehandling.

Hvad er alkoholabstinenser?

Abstinenser viser sig mellem 6-24 timer efter man er holdt op med at drikke, og varer typisk mellem 2-5 dage. Alkoholabstinenser er meget ubehagelige, og det er vigtigt, at de bliver behandlet – ubehandlede abstinenser kan føre til kramper og er i værste fald kan alkoholabstinenser være livstruende (om end dette dog er sjældent).

Kender du det?

Du har svært ved at stoppe, når du først er begyndt at drikke, og ender med at blive mere beruset end planlagt.

69% af dem der har taget vores online alkoholtest har svaret ja.

Symptomer på alkoholabstinenser – hvordan føles abstinenser?

Abstinenser kan være både fysiske og psykiske, og de dukker som regel op, når man efter længere tids alkoholmisbrug forsøger at stoppe med at drikke.

Nogle af de mest almindelige alkoholabstinenser er:

 • Rysten på hænderne.
 • Voldsom sveden.
 • Hjertebanken.
 • Søvnløshed.
 • Rastløshed.
 • Indre uro.
 • Angst.
 • Diarré.

Abstinenser er virkelig meget ubehagelige, og de fleste mennesker vil – hvis de ikke får den rette hjælp – forsøge at dæmpe ubehaget med alkohol, som jo fører til flere abstinenser dagen efter.

Medicinsk abstinensbehandling

Abstinenser behandles med medicin af typen benzodiazepiner – typisk præparaterne Risolid eller Klopoxid. Dette er en beroligende medicin, som dæmper alkoholabstinenserne og gør, at man falder til ro.

En afrusning varer typisk 5 dage – dog kræver svære abstinenser en lidt længere afrusning.

Afrusning og abstinensbehandling kan både foregå ambulant eller under indlæggelse – afhængigt af hvor svære abstinenssymptomer man oplever, men har man alvorlige abstinenser, anbefaler vi, at abstinens-behandlingen foregår i vores døgnbehandling, hvor man gennem sin afrusning tilses og støttes af læger og andet sundhedspersonale.

Se film om de typiske tegn på at du har et alkoholmisbrug:

Ambulant afrusning af alkoholabstinenser

I mange tilfælde er det muligt at behandle alkoholabstinenser ambulant dvs. uden indlæggelse.

Hvis du har milde abstinenser, kan Dansk MisbrugsBehandling være behjælpelig med, at du får udskrevet den rigtige medicin hos egen læge, og tilser at du tager medicinen i de foreskrevne doser.

Mens man er i abstinensbehandling og i gang med afrusning, må man regne med, at man har et nedsat funktionsniveau – og det er forbudt at køre bil og at udføre arbejde, der er forbundet med en sikkerhedsrisiko.

Før jeg startede op hos Dansk MisbrugsBehandling brugte jeg en del tid på at planlægge mine forsyninger af øl og vin, så jeg kunne holde alkoholabstinenserne fra døren. Hver dag var det kong alkohol der styrede mit liv. Sikke en frihed jeg fik, da jeg endelig kunne give slip.

____

Kim, 54 år, tidligere alkoholafhængig

Abstinensbehandling under indlæggelse

Lider man af svære alkoholabstinenser – eller er der andre forhold der taler for dette – tilbyder Dansk MisbrugsBehandling en kombinationsbehandling, hvor abstinensbehandling og stabilisering foretages som døgnbehandling i 1 – 2 uger, hvorefter man indskrives i ambulant alkoholbehandling.

Dansk MisbrugsBehandling samarbejder med landets førende døgnbehandlingscentre, hvor man tilses af både læge og sygeplejerske under afgiftningen.

En kombinationsbehandling er ofte et godt alternativ til en fuld døgnbehandling, hvor abstinensbehandlingen og den indledende afrusning foregår i døgnregi, og den terapeutiske behandling efterfølgende foregår ambulant.

Rådgivning vedr. alkoholabstinenser og afrusning

Har du – eller en pårørende – behov for abstinensbehandling, så kontakt Dansk MisbrugsBehandling. Vi kan være dig behjælpelig med råd og vejledning om abstinenser, g om hvilken form for afrusning og abstinensbehandling, der er mest hensigtsmæssig i jeres situation.

Har du spørgsmål om alkoholabstinenser?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

  Del siden på Facebook