Hjælp til dig, der har problemer med misbrug og afhængighed

De fleste der har et misbrug, har svært ved at indrømme det – både over for sig selv og andre.

Det er flovt at indrømme, at man har mistet kontrollen over alkohol eller stoffer, og hvis man indrømmer man har et misbrugsproblem, så forpligter man sig jo også til at gøre noget ved det.
Derfor er der også i mange familier lange og opslidende diskussioner om, hvor alvorligt problemet er.

De pårørende oplever misbruget som meget belastende, men hvor den det drikker eller tager stoffer, ikke selv synes det er så slemt.

Se film om Jørgen der er alkoholiker og Nikolai der er kokainmisbruger.

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl om du har et behandlingskrævende misbrug?
Kontakt os på 70 10 03 03 og få en fortrolig samtale med vores misbrugsrådgivere.
Vi tager telefonen døgnet rundt.

Misbrug går ikke over af sig selv

Når man har udviklet et misbrug, så går det ikke over af sig selv. Så har man brug for professionel behandling – det bliver kun værre med tiden. Og selv om man måske nok kan skjule en del af misbruget for de nærmeste, og selv om man måske nok kan ”vinde” nogen af diskussionerne om hvor alvorligt misbruget er, så får man aldrig et godt og velfungerende forhold til sin partner eller familie så længe man har et misbrug – det er umuligt.

Problemer med misbrug – der findes en løsning

Hos Dansk MisbrugsBehandling har vi siden starten i 2007 hjulpet flere tusinde, der har været afhængige af alkohol, kokain, hash eller medicin.
Fælles for vores deltagere er, at de alle har synes at beslutningen om at søge behandling var både svær og grænseoverskridende.

”Kan jeg da ikke klare det selv?”, og ”er det virkelig nødvendigt helt at opgive alkohol eller stoffer?”, og ”hvad vil andre ikke tænke om mig, hvis de vidste, at jeg går i behandling?” er alle spørgsmål, som vores deltagere har stillet sig selv inden de søgte behandling for deres misbrug.

Men det viser sig, at når først beslutningen er truffet, så bliver stort set alle rigtig glade for at være startet i behandlingen.

Er du i tvivl, om du har brug for hjælp til et misbrug?

Hvis dit forbrug af alkohol, hash, kokain, medicin eller andre stoffer har negative konsekvenser for dig selv eller din familie, så er det eneste fornuftige at gøre, at søge hjælp til at få problemet løst – for det går ikke over af sig selv.

De fleste misbrugere vælger i første omgang at forsøge at løse problemet selv. Mange tror måske ikke at misbruget er ”slemt nok” til at kræve behandling, og mange mener at det bør de kunne klare selv.

Men når man forsøger at løse et misbrugsproblem selv, så lykkes det mange at reducere deres forbrug og evt. at stoppe helt i en periode, men efter nogen tid bliver det ”dagligdag igen” og misbruget vender tilbage, til hvordan det var før.

Hvad er et misbrug – og hvornår har man et misbrug?

Det kan siges meget kort: Hvis alkohol eller stoffer skaber problemer i dit liv, har du et misbrugsproblem.

Problemer kan være, at alkohol eller stoffer giver problemer med partner eller familie, at du forsømmer nogle af dine dagligdags forpligtelser på grund af dit misbrug, at du fysisk og psykisk mangler overskud, eller at du mister interessen for ting, som du tidligere gik op i.

Når man som professionel skal diagnosticere afhængighed, benytter man oftest WHO’s diagnose ICD-10. Her opstilles 6 symptomer på afhængighed:

  • Trang – som er stærkere end viljestyrken. Dvs. tanker der kredser om dit ”stof” hvad enten det er alkohol, kokain, hash eller medicin.
  • Kontroltab – hvilket betyder at du indtager mere og/eller hyppigere af dit ”stof” end planlagt – og at du har svært ved at stoppe igen, når du først er gået i gang.
  • Abstinenser – eller indtagelse af ”stoffet” for at undgå abstinenser, som f.eks. uro, rastløshed, sved, rysten, angst m.m.
  • Toleranceøgning – at man skal indtage større mængder af sit ”stof” for at opnår den samme virkning. Dette viser sig ved, at man over tid indtager større mængder end man gjorde tidligere.
  • Dominerende rolle – dvs. at indtagelse af alkohol eller stoffer tager mere og mere tid og energi, således at du forsømmer dine dagligdags forpligtelser, familie osv.
  • Fortsat brug trods erkendt skadevirkninger – dvs. en manglende evne til at stoppe misbruget på trods af, at det har tydelige negative konsekvenser.

Hvis du har oplevet tre eller flere af ovenstående symptomer samtidigt i mindst én måned eller gentagne gange inden for 12 måneder, opfylder du kriterierne for afhængighed – og har dermed brug for professionel behandling.

Tegn på alkoholmisbrug

Her er et par typiske tegn på alkoholmisbrug. Det er ikke en officiel diagnose, men typiske symptomer, der går igen hos alkoholmisbrugere, der har deltaget i Dansk MisbrugsBehandlings alkoholbehandling:

  • Drikker mere alkohol end planlagt.
  • Skænderier om alkohol i familien.
  • Drikker alkohol i det skjulte.

Det er et markant tegn på alkoholisme, når man bruger alkohol som ”beroligende medicin” mod f.eks. stress, søvnløshed, nervøsitet, bekymring, mm.

Tegn på hashmisbrug

Her er listet et par af de almindelige tegn og symptomer på hashmisbrug. Symptomerne er typiske for hashmisbrugere, men kan også have andre årsager.

  • Humørsvingninger.
  • Adfærdsændringer.
  • Manglende entusiasme og engagement.

En del hashmisbrugere trækker sig følelsesmæssigt fra andre, og som pårørende føler man ofte, at hashmisbrugeren lukker af og er indesluttet.

Tegn på medicinmisbrug

Der findes både fysiske og psykiske tegn på medicinafhængighed:

  • Ledsmerter.
  • Prikken i huden.
  • Svimmelhed.

Medicinmisbrug opstår ofte i forbindelse med, at man er i behandling for en sygdom eller tager medicin for at komme et andet problem til livs.

Tegn på kokainmisbrug

Når man tager kokain regelmæssigt i en længere periode, er man i fare for at udvikle alvorlige negative symptomer som f.eks.:

  • Søvnforstyrrelser og søvnløshed.
  • Depression.
  • Angst og paranoia.

Symptomerne kan være meget belastende for den, der tager kokain, men også for partner og familie, som typisk vil opleve, at de ikke kan komme i ordentlig kontakt med der der tager kokain.

Misbrugsbehandlere planlægger behandlingsforløb

Vores behandling af hashmisbrug varetages af velkvalificerede uddannede behandlere.

Hvordan kommer man ud af et misbrug? Få behandling hos Dansk MisbrugsBehandling

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder ambulant misbrugsbehandling. Det vil sige, at du bor hjemme og kan passe dit arbejde, mens du går i behandling om aftenen. Behandlingslængden afhænger af typen og graden af misbrug, men varer typisk mellem 6 og 12 uger, fulgt op af 6 måneders efterbehandling.

Vi har afdelinger i hele landet, og du bliver mødt af professionelt uddannet personale, som samtidig selv har en fortid med misbrug. Derfor bliver du mødt med stor forståelse for din situation – her er ingen løftede pegefingre!

Dansk MisbrugsBehandling er godkendt af samtlige danske forsikringsselskaber. Det betyder, at du kan få finansieret din behandling, hvis du har en sundhedsforsikring, f.eks. igennem dit arbejde. Både vi og forsikringsselskabet har tavshedspligt. Din arbejdsgiver får altså ikke besked om, at du bruger din forsikring til misbrugsbehandling.

Behandlingen foregår efter velafprøvede og anerkendte metoder med høj succesrate. Udgangspunktet er Minnesotamodellen med inddragelse af forskellige former for terapi som f.eks. kognitiv adfærdsterapi.

Døgn- eller kombinationsbehandling

Såfremt dit misbrug har en karakter, hvor der er behov for en yderligere indsats, kan Dansk MisbrugsBehandling henvise til vores døgnbehandling.
Det kan være i en kortere periode, hvis du har behov for abstinensbehandling, eller et fuldt døgnbehandlingsforløb, hvis der er behov for det.

Kombinationsbehandling vil sige, at man starter sin behandling som døgnbehandling og forsætter denne med et ambulant forløb. På den måde får man i starten ro til at koncentrere sig om sin behandling, og herefter får man hjælp og støtte at skabe en god dagligdag uden misbrug, når man kommer hjem.

Kombinationsbehandling er en meget effektiv behandling, som ofte er hensigtsmæssig ved kokain- og hashmisbrug, hvor man den første tid af sin behandling er skærmet fra sit daglige miljø og omgangskreds.

Det siger vores klienter

Da jeg den 5. marts besluttede at gå i behandling, havde jeg ikke den mindste anelse om hvad det handlede om. Jeg hilste første gang på personalet. Det skulle siden hen vise sig, at de på en god måde ville komme til at fylde i mit liv. Der opstod en god kemi med det samme. Det er 8 uger hvor der er sket ufatteligt meget med mig. Jeg har lært at se de positive ting i livet i stedet for at fokusere på de negative. Jeg har ligeledes brugt mange ressourcer på, og fokuseret på hvor vigtigt det er at være ærlig. Ærlig over for mig selv, men også ærlig over for andre. Det har også været en svær periode for min kone. Hun har fået mange ting at tænke på. Der er mange ting der er gået op for hende, som hun egentlig ikke havde forbundet med alkoholisme. Hun har fået svar på mange af sine spørgsmål på de møder, hun har haft hos Dansk MisbrugsBehandling. Til sidst vil jeg sige jer tak for at I er her, så jeg har et sted at læsse af, når læsset er fuldt. Jeg ønsker jer alle held og lykke fremover. Jeg har meldt mig på livet igen, og håber I gør det samme.

____

Flemming 39 år, alkoholiker

Tag det første skridt

Tag det første skridt og kontakt Dansk MisbrugsBehandling. Telefonerne er døgnåbne, og du vil blive mødt af en af vores erfarne misbrugskonsulenter, som er klar til at besvare dine spørgsmål.

Du kan bestille tid til en udredende samtale på en af vores afdelinger i København. Aarhus, Odense, Aalborg eller Kolding, hvor du er meget velkommen til at tage en pårørende med.
Her finder vi i fællesskab ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dig og din familie til et bedre liv uden misbrug.
Umiddelbart herefter kan du starte i misbrugsbehandlingen. Vi har ingen ventetid, og al deltagelse i vores behandling er anonym og fortrolig.

Pårørende til en misbruger?

Mange pårørende føler sig ofte meget alene med problemet, fordi de synes, det er svært at tale med andre om et familiemedlems misbrug. Og når man samtidig altid bliver mødt med en afvisning, når man forsøger at rejse problemet med misbrugeren, kan man komme til at tvivle på sig selv

Har du spørgsmål om misbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook