Alkoholintolerance er en genetisk fejl, som giver problemer når man drikker alkohol
Hvis man får det fysisk dårligt, eller bliver rød og varm i ansigtet, når man tager bare én enkelt tår eller genstand, så kan det være tegn på at man har alkoholintolerance og ikke kan tåle alkohol.
Alkoholintolerance skyldes en genetisk mutation, som gør at ens lever ikke kan omsætte acetaldehyd (toksiner i alkohol) hurtigt nok.
Har man alkoholintolerance, er den eneste måde at forhindre det på, at undgå at drikke alkohol.
Kombination af alkohol med visse lægemidler, kan også give reaktioner.
Har du problemer med dit alkoholforbrug?
Ring 70 10 03 03
Få rådgivning af professionelle alkoholbehandlere
Symptomer på alkoholintolerance
Tegn og symptomer på alkoholintolerance og at man ikke kan tåle alkohol er:
- Rødme i ansigtet
- Røde og kløende udslæt – en slags nældefeber
- Løbende og tilstoppet næse
- Lavt blodtryk
- Kvalme, opkast og diarré
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Forværring af eksisterende astma og allergi
Reaktionen udløses oftest med det samme, kort tid efter indtagelse af alkohol.
Et enkelt glas rødvin kan være nok
Det starter med alment ubehag, men udvikler sig hurtigt og kan på længere sigt blive direkte farligt.
Hvis du oplever en alvorlig reaktion eller svær smerte, når du drikker alkohol, skal du kontakte din læge.
Det gælder også, at hvis dine symptomer kan være forbundet med en allergi eller en medicin, du tager, skal du kontakte din læge.
Antabus har samme effekt som alkoholintolerance. Antabus forhindrer omdannelsen af acetaldehyd, hvilket fører til ophobning og ubehag.
Alkoholintolerance er genetisk betinget
Alkoholintolerance opstår, fordi kroppen ikke har de rette enzymer til at nedbryde toksinerne i alkoholen.
Dette skyldes genetiske træk, der oftest findes hos asiater og derfor omtales fænomenet alkoholintolerance ofte som “Asian Flush” (asiatisk rødme).
Mellem 30-50% af alle asiatere lider af alkoholtolerance – det svarer til omkring 540 millioner.
Andre ingredienser, der almindeligvis findes i alkoholholdige drikkevarer, især i øl eller et glas vin, kan forårsage intolerance reaktioner.
Disse er blandt andre:
• Sulfitter eller lign. konserveringsmidler
• Kemikalier, korn eller andre ingredienser
• Histamin efter gæring eller brygning
Har du et alkoholmisbrug?
Har du svært ved at styre dit forbrug, når du drikker alkohol?
Tag testen og se om du har behov for alkoholbehandling.
Stoffet acetaldehyd gør at man ikke kan tåle alkohol
Når man drikker alkohol, omdannes ethanol til stoffet acetaldehyd i leveren, hvilket sker ved hjælp af enzymet alkoholdehydrogenase.
Hvis man har alkoholintolerance, skyldes det en manglende eller nedsat aktivitet af enzymet acetaldehyd dehydrogenase, som omdanner acetaldehyd til det mindre skadelige stof eddikesyre.
Dermed ophober der sig acetaldehyd, som er giftigt og er en af årsagerne til tømmermænd og visse kræftformer.
Det er derfor man vil opleve ubehag og få en allergisk reaktion.
Ethanol (alkohol) er faktisk et giftigt stof
Uanset om man har en genetisk mutation eller godt kan tåle at drikke, anbefales det ikke at man indtager mere end et par genstande om ugen.
Ethanol er et giftigt stof, og for stort et alkoholindtag kan være direkte farlig, så alkohol skal altid indtages i moderate mængder.
Alkoholtolerance giver en mild antabus reaktion
Når folk med alkoholintolerance drikker alkohol, får de i bund og grund samme bivirkninger, som hvis man tager antabus, der er en medicin man i visse tilfælde bruger i behandling af alkoholmisbrug.
Har man taget antabus, vil man allerede fra første genstand opleve at få ubehag.
Risikofaktorer for alkoholintolerance
Risikofaktorer for alkoholintolerance eller en allergisk reaktion på alkoholholdige drikkevarer inkluderer:
- At være af asiatisk afstamning
- Har astma eller høfeber (allergisk rhinitis)
- Har en allergi over for korn eller en anden mad
- Har sygdommen Hodgkins lymfom
Man kan også være allergisk overfor dét histamin, som findes i mange former for alkohol – særligt i mørkt, lagret spiritus som whisky, rom og cognac.
Kan du ikke tåle alkohol længere?
Hvis man ikke kan tåle alkohol fordi man har et alkoholmisbrug, er tegnene på at kroppen ikke kan tåle alkohol nogle andre.
Her skal man holde øje med, om man indtager alkohol hyppigere og mere end man egentlig havde tænkt sig, om man drikker alkohol og bliver fuld på tidspunkter, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, og om man drikker sig fuld alene.
Husk, hvis alkohol medfører problemer, så har man et alkoholproblem.
Generelt skal man holde øje med om der er et mønster i hvordan man drikker alkohol og om drikkeriet accelererer over tid, for det kan være tegn på, at man har et alkoholmisbrug.
FAQ om alkoholintolerance (Asian flush):
Hvad er alkoholintolerance?
Alkoholintolerance er en genetisk betinget reaktion, hvor kroppen ikke kan nedbryde alkohol korrekt. Det skyldes ofte en mangel eller defekt i enzymet aldehyd dehydrogenase 2 (ALDH2), som medfører en ophobning af det giftige stof acetaldehyd i kroppen. Resultatet er ubehagelige symptomer, selv ved indtagelse af små mængder alkohol. Selvom denne allergiske reaktion sjældent er farlig, er det meget ubehageligt.
Hvad er “Asian flush”?
Asian flush” – også kaldet Asian glow eller Alcohol flushing – er en udbredt betegnelse for den røde ansigtsfarve, der opstår hos mange mennesker med asiatisk baggrund, når de drikker alkohol, som kommer af at de har alkoholintolerance. Det skyldes en medfødt nedsat mængde af et eller flere af de enzymer, der i leveren nedbryder alkohol og dets nedbrydningsprodukt acetaldehyd. Det er ikke alle asiater, der har genfejlen, men op imod ca. 30-50%. Mange oplever især en pludselig varmefornemmelse i ansigtet – heraf navnet Asian Flush. Mange asiatiske mennesker drikker slet ikke, og der er langt færre alkoholikere blandt dem, som mangler enzymet, fordi de simpelthen ikke kan tåle at drikke.
Hvad er forskellen på alkoholintolerance og alkohol allergi?
Alkoholintolerance skyldes en enzymfejl i kroppen og er genetisk betinget. Alkohol allergi derimod er en immunreaktion på en specifik ingrediens i alkohol, fx gær, sulfitter eller korn. Alkohol Allergi er sjælden, men kan være farlig og kræver lægelig vurdering.
Er alkoholintolerance farligt?
Selve alkoholintolerancen er ikke farlig i sig selv, men det kan være ubehageligt og føre til fysisk ubehag. Dog kan langvarig udsættelse for høje niveauer af acetaldehyd være skadeligt for kroppen og øge risikoen for visse kræftformer – især ved gentagen alkoholindtagelse trods symptomer. Har man alkoholintolerance, bør man helt lade være med at drikke alkoholiske drikke, særligt stærk alkohol. Stiger alkoholkoncentrationen, stiger symptomerne også. Selv den første omgang – enkelt glas vin eller en øl – kan være nok til at give hjertebanken, kvalme, opkast, og andre ubehagelige symptomer.
Har du spørgsmål om alkoholafhængighed?
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.