Antabus – en falsk tryghed

Drikker du for meget og for ofte, og har du mislykkede forsøg på at løse dit alkoholproblem med antabus? Så kontakt Dansk MisbrugsBehandling for en snak om, hvordan du løser dit alkoholproblem uden brug af antabus.


Antabus er ikke behandling

Antabus er ikke behandling og helbredende i sig selv. Medicinen indeholder disulfiram, der forhindrer nedbrydning af alkohol i leveren, og den meget ubehagelige effekt af antabus, forhindrer umiddelbart indtagelse af alkohol.

Men antabus fjerner ikke trangen eller lysten til alkohol. De fleste i antabusbehandling oplever det som en voldsom frustration, at man er forhindret i at drikke, uden at trangen forsvinder.

Bliver selve trangen og afhængigheden ikke behandlet, er det kun et spørgsmål om tid, før trangen vinder over viljestyrken og alkoholikeren ophører med sin antabusbehandling og begynder at drikke igen.

Undersøgelser viser da også med al tydelighed, at antabus ikke kan stå alene i behandlingen af alkoholisme.


Sådan virker antabus

Stoffet disulfiram i Antabus forhindrer nedbrydning af alkohol i din lever. Hvis du tager antabus og samtidig drikker alkohol, virker antabus ved at give følgende symptomer:

  •     Hovedpine og svimmelhed
  •     Ansigtsrødme og øget puls
  •     Kvalme og opkastning
  •     Kan i værste fald være livstruende

Drikker du alkohol, mens du har taget antabus, så vil du mærke de ovenstående symptomer efter 5-10 minutter. Der går ca. én uge efter at man har taget antabus, inden man igen kan drikke alkohol uden at blive syg.


Antabus alene kan aldrig løse dit alkoholproblem

For de, der er i behandling med antabus, synes dette at være en sovepude og en falsk tryghed. De lærer ikke på samme måde, som dem der ikke er på antabus, at foretage de nødvendige forandringer i deres livsførelse, som varig ædruelighed kræver.

Alkoholikere i antabusbehandling ændrer oftest bare drikkemønster, hvor ædru perioder på antabus afløses af perioder med et meget voldsomt alkoholforbrug.

Et forsøg foretaget på Psykiatrisk Center i Gentofte i København peger endda på, at behandling med antabus giver en dårligere alkoholbehandling.

Læs om forsøget her: Behandling med antabus


Behandling med antabus

Som ovenfor nævnt, er antabus ikke løsningen på et alkoholproblem. Dog kan antabus være en støtte i forbindelse med en egentlig alkoholbehandling.

Mange deltagere hos Dansk MisbrugsBehandling starter med at være på antabus de første 2 – 3 uger af deres behandling, indtil de har opnået en stabilitet, og fået de første grundlæggende værktøjer til at løse deres alkoholproblem.


Kontakt

Har du brug for en snak om dit eller en pårørendes misbrugsproblem og brugen af antabus, kan du ringe anonymt og fortroligt til en alkoholrådgiver på tlf. 70 10 03 03 – vi svarer hver dag hele døgnet.

Comments are closed.