Hvad er en kvartalsdranker?

Kvartalsdranker er et lidt gammeldags udtryk, som man bruger om en person, der drikker periodevis dvs. at man som kvartalsdranker har perioder, hvor man drikker voldsomt, afløst af perioder, hvor man er afholdende, eller kun drikker meget lidt.

Varigheden af de ædru perioder – og perioderne, hvor man er aktiv som kvartalsdranker, svinger fra person til person. For nogle er perioderne med alkohol længere end de ædru perioder, for andre er det omvendt. Kendetegnet for en kvartalsdranker er, at man har svært ved at styre sit alkoholforbrug i de perioder man drikker – og at en kvartalsdranker drikker så voldsomt, at man bliver nødt til at holde pauser, for at drikkeriet ikke fører til en alvorlig deroute.

Mange kvartalsdrankere fortæller, at de ikke har nogen stopknap, når først de begynder at drikke, og derfor ofte ender med at drikke sig meget beruset.

Søger man på ordet kvartalsdranker i Den Danske Ordbog, er forklaringen:
En kvartalsdranker er en person, der i perioder forfalder til stærkt alkoholmisbrug.

Hvornår er man kvartalsdranker?

Det, der karakteriserer en kvartalsdranker, er:

  • Perioder med alkoholmisbrug afløses af perioder med afholdenhed.
  • At man drikker meget voldsomt, i de perioder man drikker.

Perioderne hvor en kvartalsdranker drikker eller er ædru, svinger fra person til person. Vi ser deltagere i behandlingen, hvor en måned med misbrug afløses af en måneds afholdenhed, hvor andre drikker i væsentlig kortere perioder, måske kun i nogle få dage, men som oplever at drikkeriet, hurtigt kommer ud af kontrol.

En kvartalsdranker har typisk et fast drikkemønster

  • Efter en periode uden alkohol melder drikketrangen sig hos en kvartalsdranker. Det kan være man føler sig stresset, synes det hele er lidt kedeligt, eller man er utilfreds med noget i sin dagligdag, som bygger sig op, og når lejligheden så opstår, begynder kvartalsdrankeren at drikke.
  • Herefter følger en periode hvor man som kvartalsdranker drikker meget voldsomt. Hvor lang denne periode er, varierer fra person til person – det kan være alt fra et par dage og op til flere uger.
  • Når en kvartalsdranker igen får stoppet sin druktur, har vedkommende typisk både fysiske og moralske tømmermænd og eventuelt abstinenser, hvor de lover sig selv og andre, at nu er det slut – og at det aldrig skal ske igen.
  • Når tømmermænd og evt. abstinenser er klinget af, oplever mange en lettelse over at ”verden står endnu”, at de er kommet ud af alkoholens greb, og at de igen kan tage del i familielivet og yde en god arbejdsindsats på jobbet.
  • Efter en periode uden alkohol melder drikketrangen sig igen hos en kvartalsdranker, og som tiden går, er det som om, man ikke helt kan huske eller fortrænger, hvor slemt det gik sidst – og efter nogen tid starter man forfra.

Kvartalsdrankere og alkoholbehandling

Desværre har mange kvartalsdrankere svært ved at erkende alvoren i deres alkoholproblem og deres behov for alkoholbehandling.

Kvartalsdrankere drikker periodevist og har ofte en velfungerende dagligdag i de ædru perioder, hvor de passer deres ting både arbejds- og familiemæssigt. I de ædru perioder ser de ikke sig selv som mennesker, der har brug for alkoholbehandling. Men hvis man gentagende gange ikke kan styre sit alkoholindtag, når man drikker og hvis drikkeriet har tydelige negative konsekvenser for en selv og for de pårørende, så har man brug for alkoholbehandling.

Er du pårørende til en kvartalsdranker?

Mange pårørende til kvartalsdrankere fortæller om den usikkerhed og frygt, der ligger i, at man aldrig ved, hvornår den næste druktur starter, og følelsen af magtesløshed fordi det bliver ved med at ske.

Mange kvartalsdrankere er velfungerende i de ædru perioder, og derfor kan det være vanskeligt som pårørende at overbevise vedkommende om, at han eller hun har brug for alkoholbehandling.

Hvis du ønsker hjælp til, hvordan du bedst motiverer en kvartalsdranker til behandling så ring og få en snak med en af vores rådgivere, hvor du kan få råd og vejledning til, hvordan du bedst griber situationen an.

Har du brug for yderligere rådgivning om at være kvartalsdranker?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.