Pas på med at drikke alkohol, hvis du tager medicin

De fleste ved, at det er en dårlig idé at indtage store mængder alkohol, når man er syg. Men i nogle tilfælde kan det have fatale konsekvenser, hvis man mikser alkohol og medicin. Noget medicin kan nemlig potentielt blive livstruende, hvis det blandes med alkohol, og det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og naturlægemidler.

Du bør derfor være påpasselig med at drikke alkohol, hvis du samtidig indtager medicin, og særligt ældre bør være ekstra opmærksomme på ikke at blande medicin og alkohol.

Hvad sker der, hvis man blander alkohol og medicin?

Når man drikker alkohol og samtidig tager medicin, kommer medicinen og alkoholen til at interagere med hinanden.

Noget medicin kan ændre måden, du føler virkningerne ved alkohol, og alkohol kan ændre virkningerne af nogle typer medicin. Medicin og alkohol vil altså forstærke hinandens virkning, og det er den kombination, der er farlig.

I nogle tilfælde kan alkohol være med til at øge koncentrationen af medicin i blodet, så det stiger til et giftigt niveau. I andre tilfælde kan alkohol gøre bivirkninger af medicinen værre eller forårsage nye bivirkninger.

Visse typer medicin kan give problemer, hvis du drikker alkohol

Det er forskelligt, hvordan alkohol og medicin påvirker hinanden. Derfor er det altid en god idé at læse indlægssedlen til sin medicin eller spørge professionelle til råds.

Nogle af de af de problemer, der kan opstå ved at blande alkohol og medicin er:

  • Tager du morfin eller andet stærkt smertestillende medicin, bør du ikke drikke alkohol. Morfin har en sløvende virkning, og den forstærkes voldsomt, når man drikker alkohol – og kan potentielt have livstruende konsekvenser.
  • Tager du medicin, der påvirker psyken, også kaldet psykofarmaka, bør du heller ikke drikke alkohol, da det kan medføre, at medicinen ikke virker, at den forstærkes, eller at bivirkninger forstærkes.
  • Medicin mod allergi kan gøre dig meget sløv og døsig, hvis det mikses med alkohol.
  • Der er risiko for indre blødninger i maven, hvis du blander feber- og smertestillende medicin med acetylsalicylsyre og alkohol.
  • Leveren kan tage skade, hvis du tager medicin med acetaminophen, som fx paracetamol, og drikker alkohol samtidig.
  • Antibiotikummet metronidazol, der bruges til at bekæmpe infektioner, kan give samme bivirkning som Antabus, hvis man blander det med alkohol. Derfor skal du undgå at drikke alkohol, når du tager medicinen.

Der findes en del medicin, hvor man ikke må drikke alkohol, da det kan svække eller øge virkningen af medicinen.

Ældre bør være særligt opmærksomme

Det er måske ikke noget, du tænker over, men der kan være individuelle faktorer i spil, når snakken falder på alkohol og medicin. Ældre, og især dem, der tager mere end én type medicin, er mere tilbøjelige til at opleve problemer. Det skyldes blandt andet, at evnen til at nedbryde både alkohol og medicin fra kroppen mindskes med alderen.

Derudover er de 65-74-årige den gruppe i Danmark, der drikker mest – kun overgået af de unge. Og da flere ældre er i medicinsk behandling end eksempelvis den unge gruppe, er der større chance for, at der opstår komplikationer.

Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på sine alkoholvaner, når man er indtager medicin.

I nogle tilfælde er det muligt at indtage små mængder alkohol uden risiko, så længe visse regler bliver fulgt. Derfor er det en rigtig god idé at læse indlægssedlen til medicinen og opsøge sin praktiserende læge og få en professionel vurdering af situationen. Og her gælder det om at være ærlig om sine alkoholvaner. Hvis lægen ikke får det rigtige billede af situationen, er det svært at vurdere risikoen ved at drikke alkohol under behandlingen.

Har du spørgsmål om alkoholmisbrug og medicin?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.