Hvad er alkoholdemens?

Alkoholdemens er en lidelse, der opstår i forbindelse med et længerevarende alkoholmisbrug. Den egentlige årsag er, at alkoholen skader hjernecellerne. I nogle tilfælde forværres tilstanden af sideløbende fejlernæring. De vigtigste symptomer er forvirring og hukommelsestab.

Øvrige symptomer på alkoholdemens kan være skiftende humør, desorientering og en tendens til at gentage de samme informationer i samtaler.

Der findes ikke en medicinsk behandling af alkoholdemens, men modsat andre demenssygdomme kan udviklingen af alkoholdemens bremses ved at stoppe med at drikke alkohol.

Symptomer på alkoholdemens

Et af de tydeligste symptomer på alkoholdemens er forvirring, men forvirringen ledsages også ofte af hukommelsesproblemer. Personer der har alkoholdemens, kan ofte huske begivenheder, som fandt sted mange år tilbage, men kan have svært ved at huske, hvad der skete for blot få minutter siden.

Et andet symptom på alkoholdemens er at alkoholmisbrugeren fortæller den samme historie igen og igen, eller stiller det samme spørgsmål gang på gang uden at kunne huske, at historien allerede er fortalt, eller at spørgsmålet er besvaret.

De fleste der lider af alkoholdemens, er i stand til at ræsonnere, regne eller spille spil som kræver mentale evner såsom skak eller kort – samtidig med, at de oplever ovenstående symptomer.

De vigtigste symptomer på alkoholdemens er:

  • Forvirring og hukommelsesbesvær
  • Nedsat eller dårlig koncentrationsevne
  • Mangel på motivation
  • Nedtrykthed eller decideret depression
  • Lammelse af øjenmusklerne
  • Koordinationsproblemer
  • Langsom gang
  • Ændringer i personligheden

Personlighedsændringerne kan bestå af frustration, vrede og irritabilitet. Nogle oplever paranoia, mistænksomhed og jalousi, og der er også en risiko for, at der opstår en manglende empati over for andre mennesker.

Mere information om alkoholdemens

Pårørende til en alkoholafhængig?

Når en alkoholafhængig bliver konfronteret med krav om behandling, vil vedkommende typisk argumentere for at behandling ikke er nødvendig og insistere på selv at ville løse sit problem. Men alkoholafhængighed kræver professionel behandling og derfor tilbyder vi hos Dansk MisbrugsBehandling rådgivning til pårørende, der drømmer om at et familiemedlem indser sit alkoholproblem og indvilliger i at gå i behandling.

Behandling af alkoholdemens

Indtil nu findes der ingen medicinsk behandling for alkoholdemens. Men til forskel fra andre demenssygdomme, er det muligt at standse udviklingen af alkoholdemens, ved at stoppe med at drikke alkohol. Man skal dog være klar over, at de skader der allerede er sket på hjernen, ikke altid står til at ændre.

Ved fuldstændig afholdenhed fra alkohol og indtag af en balanceret kost, kan man efter ca. to års forløb se en normalisering af funktionsniveauet hos personer med alkoholdemens. Dette gælder dog ikke for de personer, der har fået hjerneskade pga. fald eller mangelsygdom (Wernicke-Korsakoff’s symptom) i forbindelse med alkoholmisbrug.

Generelt gælder det om at starte alkoholbehandlingen af alkoholdemente så tidligt som muligt, så sandsynligheden for fuldstændig helbredelse øges.

Har du brug for yderligere rådgivning om alkoholdemens?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.