Når man tager kokain, følger der ofte en nedtur med

Kokain kan give intense følelser af eufori, lykke, energi og selvtillid, mens man er på stoffet. En person, der er høj på kokain, kan føle det, som om vedkommende er på toppen af verden. Men der er en bagside. De positive følelser, som stoffet forårsager i begyndelsen, forsvinder lige så pludseligt, som de kom, når kokainens rus aftager.

De efterfølgende følelser kan være meget stærke – depression, angst, skam og skyld kan hive euforien ned i et stort, sort hul og efterlade en følelse af at være på bunden.

Hvad er en kokainnedtur?

En kokainnedtur opstår, når kokainens rus aftager, og man begynder at føle abstinenssymptomer. Det kan være meget ubehageligt at opleve en kokainnedtur – og det står i skærende kontrast til den euforiske fase, som stoffet forårsager i begyndelsen.

Generelt er misbrug af rusmidler ofte forbundet med nedture. De fleste kender til tømmermænd efter for meget alkohol og de ubehagelige konsekvenser både fysisk og psykisk, der kan opstå. Kokainnedturen minder til dels om tømmermændene fra alkohol, men med kokain efterfølger ofte en meget drastisk nedtur, der kan være meget hård for både det fysiske og mentale helbred.

Symptomer på en kokainnedtur

Når man tager kokain, bruges alle kroppens energidepoter i rusen. Derfor er der ikke meget energi tilbage, når rusen aftager, og nedturen sætter ind.

Mange oplever, at de dagen efter at have indtaget kokain kæmper med forskellige bivirkninger. Det omfatter:

  • Uro og irritabilitet
  • Rastløshed
  • Udmattelse
  • Humørsvingninger

I nogle tilfælde kan der også udvikles symptomer som depression, angst og paranoia.

Hvor lang tid varer en nedtur efter kokain?

Kokain er et hurtigtvirkende rusmiddel, så nedturen indtræffer også med det samme, når stoffet begynder at forlade kroppen. Selve nedturen kan vare fra timer til dage. Det afhænger af rusens intensitet og længde – og det er forskelligt fra person til person, hvor længe og hvordan kokainnedturen opleves.

En nedtur kan sætte gang i mere misbrug

Når man oplever en nedtur med manglende energi og psykiske bivirkninger efter at have indtaget kokain, kan man hurtigt blive fristet til at finde en nem løsning på problemet. Det resulterer for nogle i, at de indtager mere kokain for at undgå nedturen. På den måde kan man ende i en ond cirkel, hvor misbrug af kokain bliver en del af hverdagen.

Kender du en, der er afhængig af kokain?

Hvis du selv oplever, at kokain er nødvendigt for at kunne fungere i dagligdagen, eller hvis du kender en, der er afhængig af kokain, kan Dansk Misbrugsbehandling hjælpe. Vi tilbyder behandling af kokainmisbrug flere steder i landet. Ring til os på 70 10 03 03 døgnet rundt – vi sidder klar til at hjælpe.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.