Kvinder har alkoholmisbrug i det skjulte

Når man hører ordene alkoholmisbrug og alkoholisme, bliver de tit associeret med en mand, der drikker. Men faktum er, at der også er kvinder, der drikker for meget og har et alkoholproblem – det sker blot ofte i det skjulte. For kvinder med alkoholproblemer er skam og ensomhed forbundet med misbruget, og det er en af grundene til, at kvinder fylder mindre i behandlingsstatistikkerne.

Hvor mange kvinder har et alkoholproblem?

Alkoholforbruget i Danmark ligger højere end de andre nordiske lande, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil drikker 15,7% af den voksne, danske befolkning mere end 10 genstande i løbet af en uge. Heraf udgør kvinder 9% af andelen, mens mænd udgør 23%.

Der er altså stor forskel på, hvor meget mænd og kvinder drikker – og det gør sig også gældende for antallet af mænd og kvinder, der har alkoholproblemer. 8,4% af danske kvinder viser tegn på alkoholproblemer, hvorimod samme adfærd gør sig gældende for næsten hver femte mand.

Kvinder skjuler deres alkoholproblemer

For mange kvinder er det skamfuldt at vise, de drikker for meget alkohol. Det kan hænge sammen med, at alkoholproblemer ikke harmonerer med at have styr på tingene og eksempelvis være en god mor.

Et alkoholmisbrug vidner om, at kvinderne ikke har kontrol over situationen og tilværelsen, de står i. Derfor drikker mange kvinder for sig selv derhjemme, når ingen andre kan se det, og nogle vælger at trække sig fra familie og venner.

Se film med Susan, der havde et alkoholmisbrug:

Færre kvinder er i alkoholbehandling

Det skamfulde element og stigmatiseringen i at have et alkoholmisbrug kan hænge sammen med, at færre kvinder optager pladserne i alkoholbehandling i dag.

Som nævnt drikker flere mænd end kvinder for mange genstande i løbet af en uge, og mænd er derfor også i højere grad repræsenteret på behandlingsstederne. Men skammen over at have mistet kontrollen med alkoholforbruget kan betyde, at nogle kvinder fravælger at søge behandling.

Kvinder taler ikke om alkoholmisbrug

Når kvinder føler skam med alkoholproblemer og ikke søger behandling i samme grad som mændene, kan det relatere sig til diskursen om alkoholmisbrug i samfundet. Der er generelt færre kvinder, der står frem og fortæller åbent om alkoholafhængighed, og derfor er der mange kvinder, der ikke har nogen at spejle sig i. Det er med til at underbygge forestillingen om skam, og det får kvinder til at holde alkoholproblemerne for sig selv.

Har du problemer med at styre alkoholforbruget?

Hos Dansk Misbrugscenter tilbyder vi behandling til alle, der har et alkoholmisbrug. Vores behandlere omfatter både kvinder og mænd, og fælles for dem er, at de alle selv har haft misbruget tæt inde på livet.

Hvis du har et alkoholproblem, eller nogen i din omgangskreds har, kan du ringe til os på  70 10 03 03 døgnet rundt – vi sidder klar til at hjælpe.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.