jul i misbrugsfamilie

Vi drikker allermest i julen

For nogen familier er julen desværre alt andet end hyggelig. I de familier hvor der er alkoholproblemer, er julen ofte præget af ufred, skænderier og skuffelse – alt andet end den julehygge vi alle drømmer om. Julen er nemlig den tid på året, hvor vi drikker allermest alkohol.

Vi danskere er verdenskendte for at hygge os, men for mennesker med tendens til alkoholmisbrug er hygge ofte en undskyldning for at drikke, og ofte ser vi, at mennesker der kæmper med at styre deres alkoholforbrug i det daglige, taber kampen i julen – mens den øvrige familie kæmper indædt, for at opretholde julefreden.

Se film med Christian, der drak alt for meget i juletiden

Mere end 120.000 danske børn vokser op i familier med alkoholmisbrug

For mange af dem, er julen så langt fra hjerternes fest. Det er i den forbindelse vigtigt at pointere, at det er den ikke-drikkenes ansvar at sige fra – den der drikker, er som oftest blind for, hvordan drikkeriet påvirker familien. Det ser vi tydeligt, når alkoholmisbrugere søger behandling – det sker stort set altid kun, når ægtefalle, partner eller familie kræver dette.

Når talen falder på familier med alkoholmisbrug, alkoholisme og alkoholikere, tænker mange umiddelbart på de meget socialt belastede alkoholmisbrugere, men det er vigtigt at slå fast, at langt den største del af alkoholmisbruget i Danmark foregår i helt almindelige ”pæne” familier – hvor misbruget ikke kan ses på ”overfladen”.

Derfor får Dansk MisbrugsBehandling mange henvendelser fra pårørende, der er i tvivl om hvorvidt deres partners drikkeri kan betegnes som et alkoholmisbrug. Det har ofte været et stridsspørgsmål i familien længe, hvor familien føler drikkeriet meget belastende, men hvor den der drikker, ikke synes det er så slemt.

Hvornår er der tale om et alkoholmisbrug?

En god tommelfingerregel er, at hvis alkohol skaber problemer, så har man et alkoholproblem – og hvis familien føler sig belastede af drikkeriet, så er der et alkoholproblem i familien. Magter man samtidig ikke selv, at bringe sit alkoholforbrug ned på et niveau, hvor også familien har det rart, så har man brug for professionel hjælp.

Januar måned er desværre en ”højtid” hos Dansk MisbrugsBehandling, hvor vi får mange henvendelser fra familier, der har fået julen ødelagt af et familiemedlems alkoholmisbrug. Så er der et alkoholproblem i familien, er det vores anbefaling at tage fat i det med det samme, i stedet for at vente – så det kan blive en hyggelig jul for hele familien.

Test om du har et alkoholmisbrug?

Testen består af 16 spørgsmål, som kan være med til at afgøre, om du, eller din pårørende, har behov for alkoholbehandling. Spørgsmålene er baseret på vores erfaringer fra arbejdet med mange hundrede alkoholmisbrugere og deres pårørende.

Se film med Hanne, der er partner med en ædru alkoholiker.

Har du en pårørende med et misbrugsproblem?

Har du en pårørende med et misbrugsproblem og gruer du for højtiden?

Vores telefoner er døgnåbne på 70 10 03 03, og vores misbrugskonsulenter tager gerne en anonym og helt uforpligtende snak.

Har du spørgsmål om jul og alkoholmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.