Vintertræthed og alkohol er en dårlig kombination

Mange oplever at de føler sig nedtrykte og triste i de mørke måneder. Samtidig har danskerne et højt forbrug af alkohol. Kombinationen af mange vintertræthed og et højt forbrug af alkohol kan føre til flere mennesker med alvorlig vinterdepression, psykisk mistrivsel og flere der mister kontrollen over deres alkoholforbrug.

Undersøgelser viser at op mod 10 % af befolkningen har vinterdepression i større eller mindre grad, og Sundhedsstyrelsen oplyser, at 140.000 personer er afhængige af alkohol og 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug.

Mange, der er trætte af vintermørke og kulde, bliver fristede til at drikke alkohol, for at komme i bedre humør. Men det er uhensigtsmæssigt at bruge alkohol som en slags medicin, for alkohol kan på sigt trigge eller forværre de depressive tanker.

Se film om Christian der drikker mere i den mørke tid:

Samspil mellem vintertræthed og alkohol

Forskere har fundet tegn på, at manglen på dagslys er en af hovedårsagerne til at mange føler sig triste om vinteren. Når dagslys går gennem øjnene og rammer nethinden, stimulerer det produktionen af serotonin. Serotonin er et signalstof i hjernen, der påvirker humøret. Produktionen bliver betydelig mindre om vinteren, når det er mørkt store dele af døgnet.

Når et menneske med vintertræthed indtager alkohol, stiger serotoninniveauet kortvarigt, og man oplever en bedring i humøret. Hvis man igennem længere tid har indtaget alkohol, vil serotoninniveauet falde brat, når der ikke længere er alkohol til stede i kroppen, og man kan derfor se en opblussen i de depressive symptomer.

Symptomer på mistrivsel i de mørke måneder:

De almindeligste symptomer psykisk mistrivsel om vinteren er:

 • Mangel på energi.
 • Større behov for at sove.
 • Man er nedtrykt.
 • Man tager på.
 • Man undgår samvær med andre mennesker.
 • Mindre lyst til sex.

Symptomerne kan variere i styrke, og man behøver ikke at have dem alle. De fleste har et øget behov for søvn og sover meget uden at være udhvilet om morgenen. Over tid forstyrrer det døgnrytmen og udvikler sig i stedet til søvnløshed og et kronisk underskud på søvn. Man bliver vedvarende træt og nedtrykt.

Forebyggelse af at vintertræthed bliver til en vinterdepression

Man ved, at mere dagslys hjælper på søvn og humør. Behandling med lys er derfor første valg ved vinterdepression. Behandlingen foregår på den måde, at man i 1- 2 uger sidder 30 min. foran en særlig lysterapilampe med en lysintensitet på 10.000 lux.

Derudover kan man selv gøre nogle enkle ting for at forebygge vinterdepression:

 • Ophold dig udendørs så meget som muligt i de lyse timer.
 • Lys omgivelserne op. Træk gardinerne fra og tænd lyset i hjemmet og på arbejde.
 • Forbered dig til den mørke tid ved at få masser af lys om sommeren og efteråret.
 • Bevæg dig: Fysisk aktivitet og motion har en positiv effekt på depression.

Begræns brugen af alkohol og andre rusmidler. For nogle er det nok at skære ned, mens andre bliver nødt at droppe alkohol helt for at få det bedre.

Tegn på alkoholmisbrug

Indtagelse af alkohol fører til en øget serotonin- og dopaminaktivitet, hvilket giver en umiddelbar følelse af velbehag og lindring, hvis man har vinterdepression.

Når man igennem længere tid har indtaget alkohol, vil serotoninniveauet være kunstigt højt – og hvis man herefter stopper med at drikke, falder serotoninaktiviteten brat, og man oplever fysisk og psykisk ubehag. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at ens alkoholforbrug ikke kommer ud af kontrol.

Her er en række typiske tegn på et skadeligt højt alkoholforbrug. Det er ikke en officiel diagnose, men typiske symptomer:

 • Kontroltab. Har svært ved at stoppe efter de første genstande.
 • Drikker alkohol i det skjulte.
 • Toleranceøgning (kan drikke større mængder alkohol end de fleste andre).
 • Ændrer personlighed under indflydelse af alkohol.
 • Skænderier om alkohol i familien.
 • Brudte løfter om at nedsætte sit alkoholforbrug.
 • Bliver irriteret eller aggressiv når talen falder på alkohol.

Længere tids overforbrug af alkohol har psykiske og fysiske konsekvenser, og et stort alkoholforbrug kan føre til en lang række alvorlige sygdomme, blandt andre kræft.

Få rådgivning om alkoholmisbrug og alkoholbehandling

Dansk MisbrugsBehandling er en af landets største og ældste udbydere af privat alkoholrådgivning og misbrugsbehandling.

Vi har hjulpet flere tusind alkoholmisbrugere og pårørende. Få en fortrolig samtale med vores alkoholrådgivere på 70 10 03 03.

Har du spørgsmål om alkoholmisbrug, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.