hashplante

Hash, kørekort og trafik

Politiet kan benytte et narkometer for at teste om folk har hash, kokain, amfetamin, heroin eller farlig medicin i blodet, når de kører bil. Med en test af spyttet kan politiet fastslå om bilisten er påvirket og herefter få taget en blodprøve, der ligger til grund for udmåling af en straf.

Hash udskilles langsomt

Det aktive stof i hash THC oplagres i fedtvævet og udskilles kun meget langsomt. Afhængigt af hvor ofte og hvor meget man ryger, kan der konstateres THC i blodet i 3 uger efter man sidst har røget.

Henrik Suhr fra Nordsjællands politi siger: ”Det er vigtigt for os at advare folk. Hvis man ryger hash, kan det spores lang tid efter.”

Hvor længe kan hash måles i blodet?

Det aktive stof i hash THC oplagres i fedtvævet og udskilles kun meget langsomt.

Henrik Suhr fra Nordsjællands politi siger: ”Det er vigtigt for os at advare folk. Hvis man ryger hash, kan det spores lang tid efter.”

Organisationen Sikker Trafik skriver på deres hjemmeside:

“For hash/cannabis gælder, at det er indholdet af aktivt stof i blodet, THC, der måles på. THC kan påvises i blodet i mange timer eller flere dage efter man har røget – afhængigt af styrken, mængden og hvor hyppigt man ryger/indtager hash. Det er umuligt at sige præcist, hvornår THC er ude af blodet. Så lad være med at køre bil, hvis du ryger hash.”

Hvor længe kan hash spores i spyt?

Det er forskelligt, hvor længe man kan spore hash i spyttet, men som udgangspunkt er det muligt at måle i op til to dage, efter man har indtaget stoffet. Man måler det aktive stof THC, og jo større en mængde hash, man har indtaget, jo mere THC vil der kunne spores i kroppen.

Nye regler om straffen for hashkørsel

I 2017 er der indført nye regler, der adskiller kørsel med THC (hash) fra kørsel med andre bevidsthedspåvirkende stoffer. Efter lovændringen er sanktionerne for THC-kørsel (hashkørsel) opbygget efter en trappestigemodel, hvor straffen stiger i takt med det målte THC-niveau.

Der er fastsat følgende tre grænseværdier for THC-kørsel:

  1. Lavt niveau THC: (over 0,001-0,003 mg /kg blod)
  2. Mellem niveau THC: (over 0,003 men ikke over 0,009 mg /kg blod)
  3. Højt niveau THC: (over 0,009 mg /kg blod)

Bødestørrelsen er for THC-kørsel ved førstegangstilfælde:

  • Lavt niveau – En halv månedsløn, 1 klip.
  • Mellem niveau – En månedsløn, Betinget frakendelse.
  • Højt niveau – En månedsløn, Ubetinget frakendelse i 3 år.

Straffen stiger, hvis man bliver taget for at køre med THC flere gange. Straffens type og længde afhænger af THC-niveauet, hvor mange gange man har kørt THC-kørsel og om der er tale om skærpende omstændigheder.

Frakendelse af kørekort – en reel risiko for hashmisbrugere

Da hash som nævnt udskilles meget langsomt af kroppen, ophobes der THC i kroppen ved regelmæssig hashrygning. Har man et hashmisbrug og ryger to joints om ugen eller mere, vil man konstant kunne påvise THC i blodet.

Mange hashrygere er ikke klar over den stramme lovgivning, og samtidig kan ingen på forhånd sige, hvorvidt en prøve vil vise sig at være positiv eller ej. Det afhænger af, hvor meget hash der er indtaget, og hvor ofte man gør det.

Man kan i pressen læse om en ung mand, der mistede kørekort og efterfølgende sit arbejde, fordi han havde røget hash til en fest om fredagen og blev testet af politiet den efterfølgende onsdag og fundet positiv.

Fordobling af sigtelser for kørsel i narkopåvirket tilstand

Siden Politiet begyndte at benytte narkometre, er antallet af bilister, som bliver sigtet for at sidde bag rattet i narkopåvirket tilstand, næsten fordoblet.

Blandt dem Politiet tester positiv, så er det cirka halvdelen der er påvirket af alkohol og den anden halvdel er narkopåvirket, så problemet med hash, kokain, amfetamin, heroin eller farlig medicin, er lige så omfangsrigt, som det er med dem, der kører i spirituspåvirket tilstand.

Hvad enten man finder de nye og stramme regler rimelige eller ej, så er det dem der gælder, og det er dem som politiet håndhæver. Så ryger man hash jævnligt har man en permanent risiko for at miste sit kørekort, med de konsekvenser det må have arbejdsmæssigt osv.

Har du spørgsmål om hashmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.