AMFETAMIN, SPEED OG METAMFETAMIN - VIRKNING, BIVIRKNINGER OG AFHÆNGIGHED

Afhængighed af amfetamin har store konsekvenser

Amfetamin er sammen med kokain og ecstasy det mest udbredte euforiserende stof i Danmark efter hash. Amfetamin kendes også under navnet speed.

Gennem de seneste 20 år er misbrug af amfetamin faldet, men vi møder stadig ofte amfetamin i misbrugsbehandlingen.

Amfetamin giver en rus, hvor du føler stor energi og selvtillid, og den opkvikkende effekt gør dig aktiv og udadvendt – du bliver “speedy”, deraf navnet speed.

For afhængige af amfetamin, har misbruget store konsekvenser. Amfetamin øger aktiviteten i hjernen, og effekten er i første omgang præget af øget energi og opmærksomhed. Men længere tids brug kan give angst, paranoia, aggression, depression, hallucinationer og psykose. De mange skadevirkninger gør, at amfetaminmisbrug skaber store sociale problemer for de afhængige.

Amfetamin, speed og metamfetamin – hvad er det egentlig?

Amfetamin er et kunstigt fremstillet stof, som tilhører phenethylamingruppen. Stoffet blev oprindeligt anvendt som medicin til forskellige lidelser, og anvendes også i dag i lave doser i lægemiddel som fx nogle typer ADHD-medicin.

Amfetamin og speed er to navne for det samme stof, mens metamfetamin er en modificeret variant, som giver en 3-5 gange kraftigere og mere længerevarende rus.

Hvordan virker amfetamin?

Der er tale om et såkaldt centralstimulerende stof, som fungerer ved at frigive noradrenalin, dopamin og serotonin i hjernen. Derfor virker amfetamin ved at øge aktiviteten i hjernen, så brugeren får en følelse af eufori, meget energi, større selvtillid og opmærksomhed.

Stoffet er kendt som et “feststof”, da det giver stor energi, og man ikke mærker den naturlige træthed, hvorfor man kan danse hele natten. Den opkvikkende effekt har også gjort stoffet populært i præstationsmiljøer og blandt sportsfolk og studerende.

Amfetamin bliver for det meste solgt som et pulver, man sniffer, og her indtræder effekten med det samme, og rusen varer typisk 4-6 timer. Stoffet findes også som tabletter eller kapsler. Disse kan sluges hele, hvilket gør virkningen langsommere. Der kan i så fald gå en time eller mere, før den fulde virkning optræder.

Den fysiske virkning

Amfetamins opkvikkende virkning påvirker også kroppen. Virkningen indtræder kort tid efter, at brugeren har indtaget stoffet, og blandt de fysiske virkninger er bl.a.:

 • motorisk uro
 • kropstemperatur øges
 • forhøjet blodtryk og puls
 • store pupiller
 • kraftigt forøget energiniveau og hyperaktivitet
 • søvnløshed
 • ømme kæber, mund og tunge
 • hovedpine
 • kløe på arme og ben

Når man tager amfetamin, ignorerer man typisk kroppens naturlige behov for væske, mad og hvile, og man ved for store doser amfetamin kan man gå i koma eller i værste tilfælde dø som følge af en overdosis.

Den psykiske effekt

Foruden den umiddelbare fysiske effekt af amfetamin, giver centralstimulerende stoffer også en kraftig psykisk effekt. Det dækker bl.a.:

 • rastløshed
 • øget selvtillid og opstemthed
 • øget aggressivitet
 • øget opmærksomhed
 • øget udadvendthed og hurtig tale
 • øgede sociale kompetencer
 • risiko for angst og paranoia

Bivirkninger ved brug af amfetamin

Når man tager amfetamin over en længere periode eller hyppigt, øges risikoen for at opleve nogle af de mange alvorlige skadevirkninger. Stoffet giver både fysiske og psykiske bivirkninger, der ofte bliver sværere og sværere, jo længere misbruget fortsætter.

Når man tager amfetamin jævnligt, vil ens krop hurtigt opnå tolerance, og man får brug for mere og mere stof for at opleve effekt – det øger ens risiko for skadevirkninger og overdosis. Typiske psykiske bivirkninger er aggression, depression og paranoia.

Amfetaminmisbrug øger ligeledes risikoen for hjerteproblemer og hjertesvigt betydeligt. Andre fysiske bivirkninger er problemer med at styre sine bevægelser, tvangspræget adfærd, søvnproblemer og impotens.

Amfetamin og forgiftning

Foruden de langsigtede, alvorlige bivirkninger, kan amfetamin også give en alvorlig, akut forgiftning, som kan lede til pludselig død – også første gang, du prøver stoffet.

Symptomerne på amfetaminforgiftning er bl.a. ophidselse, forvirring, hovedpine, brystsmerter, rødmen og sveden, udvidede pupiller, uregelmæssig hjertebanken, feber, kramper og chok.

Endelig øger amfetamin risikoen for alkoholforgiftning, da man kan drikke mere alkohol, når man er amfetaminpåvirket, hvilket kan give en akut alkoholforgiftning, når rusen aftager.

Amfetaminafhængighed

Amfetamin er meget afhængighedsskabende. Hvad der starter som et festforbrug til særlige lejligheder, udvikler sig hurtigt til hver weekend og brug i hverdagene. Tolerancen øges hurtigt, hvorfor der skal mere og mere amfetamin til for at få samme effekt.

Det gør den efterfølgende nedtur kraftigere og længerevarende, så amfetaminbrugeren kan føle apati, energiforladthed og depression i dagevis – en nedtur, der ofte behandles med yderligere amfetamin, hvilket blot gør afhængigheden stærkere. Andre bruger “downere” som alkohol, hash eller benzoer til at håndtere nedturen, hvilket kan være med til at skabe et blandingsmisbrug.

At erkende, at man har brug for professionel hjælp til amfetaminafhængighed kan være svært, ligesom det kan være svært at overbevise en pårørende med et misbrugsproblem om, at man har brug for professionel støtte for at komme ud af sin afhængighed.

Hos Dansk MisbrugsBehandling tilbyder vi en gratis indledende samtale med en specialiseret misbrugsbehandler, som i fortrolighed kan diskutere de problemer, du står over for. Tilbuddet gælder både for dig, der har amfetaminafhængighed og for dig, som er pårørende til en misbruger.

misbrugsbehandlere holder møde

Misbrugsbehandlingen ledes af uddannede og erfarne behandlere, der alle selv har personlig erfaring med misbrug.

Amfetamin i misbrugsbehandlingen

Hvis du eller nogen, du holder af, kæmper med et misbrug af amfetamin, så kan behandling hos Dansk MisbrugsBehandling hjælpe med at bryde cyklussen og give dig mulighed for at genvinde kontrollen over dit liv.

Behandling for amfetaminafhængighed finder sted som ambulant behandling på et af vores centre i København, Aarhus, Aalborg, Kolding og Odense. Da vi er et privat tilbud, er der ingen offentlig registrering – her er fuld fortrolighed, og du kan være helt anonym.

Behandlingen består af terapi, undervisning og gruppesamtaler, og vi har også tilbud, der tager hånd om de pårørende.

Hvis du er meget afhængig af amfetamin og måske samtidig misbrug af andre substanser som alkohol, hash, kokain eller opioider, kan et indledende ophold på et døgncenter være en god løsning. Her kommer du væk fra hverdagens fristelser og får ro til at fokusere på at få det bedre. Her kan du også modtage medicinsk behandling for den første tids abstinenser.

Vi har et tæt samarbejde med døgncentre i hele landet, så vi kan skrue en behandling sammen, der passer præcis til dig, dit liv og dine udfordringer.

Hyppige spørgsmål om amfetamin

Det aktive stof i amfetamin er efedrin, et udtræk fra planten Ephedra sinica. Dette blandes med adskillige kemiske komponenter, bl.a. fenylacetone.

Amfetamin kan registreres i dit blod ved en blodprøve i op til to døgn. Man kan se amfetamin i en urinprøve i op til 5 dage. Virkningen aftager efter 4-6 timer, og den efterfølgende nedtur kan tage flere dage.

Alle disse tre euforiserende stoffer hører til de centralstimulerende stoffer, og rusen kan minde en del om hinanden. Men amfetamin har en meget længere virkning end kokain og bliver meget længere i kroppen, hvorfor det også for mange er mere afhængighedsskabende. Mens kokain er et såkaldt naturligt alkaloid baseret på coca-plantens blade, er både amfetamin og mdma kunstigt fremstillet stof, som kemisk minder om hinanden. Stoffet omsættes dog lidt forskelligt i hjernen, bl.a. har MDMA en let hallucinogen virkning.

De nyeste officielle tal er ikke helt nye, men fra 2017. De viser, at cirka 1,5% af danskere mellem 16-24 har prøvet at tage amfetamin inden for det seneste år. Dobbelt så mange unge mænd som kvinder har taget amfetamin.

Har du spørgsmål om amfetaminmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.
  Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.