Afhængighed af amfetamin har store konsekvenser
Amfetamin, eller speed, er sammen med kokain og ecstasy det mest udbredte euforiserende stof i Danmark efter hash.
Amfetamin giver en rus, hvor man føler stor energi og selvtillid, og den opkvikkende effekt af amfetamin gør at man bliver aktiv og udadvendt – man bliver “speedy”, deraf navnet speed.
Gennem de seneste 20 år er misbrug af amfetamin faldet, men er man afhængig af amfetamin er det stadig vigtigt at få professionel hjælp.
Problemer med amfetamin, speed eller metamfetamin?
Vi tager telefonen døgnet rundt
Bagsiden af amfetamin
Amfetamin øger aktiviteten i hjernen, og effekten er i første omgang præget af øget energi og opmærksomhed.
Men længere tids brug kan give angst, paranoia, aggression, depression, hallucinationer og psykose.
For afhængige af amfetamin, har misbruget store konsekvenser, for de mange skader gør, at amfetaminmisbrug skaber store sociale problemer for de afhængige.
Amfetamin, speed og metamfetamin – hvad er det egentlig?
Amfetamin kendes også under navnet speed.
Amfetamin er et kunstigt fremstillet stof, som tilhører phenethylamingruppen.
Stoffet blev oprindeligt anvendt som medicin til forskellige lidelser, og anvendes også i dag i lave doser i lægemiddel som fx nogle typer ADHD-medicin.
Amfetamin og speed er to navne for det samme stof, mens metamfetamin er en modificeret variant, som giver en 3-5 gange kraftigere og mere længerevarende rus.
Behandling af misbrug af amfetamin
Hvis du eller nogen, du holder af, kæmper med et misbrug af amfetamin, så kan behandling hos Dansk MisbrugsBehandling hjælpe med at bryde den onde cirkel og give dig mulighed for at genvinde kontrollen over dit liv.
Behandling for amfetaminafhængighed finder sted som ambulant behandling på et af vores centre i København, Aarhus, Aalborg, Kolding og Odense.
Da vi er et privat tilbud, er der ingen offentlig registrering – her er fuld fortrolighed, og du kan være helt anonym.
Behandlingen af misbrug af amfetamin består af terapi, undervisning og gruppesamtaler, og vi har også tilbud, der tager hånd om de pårørende.
Misbrugsbehandlingen ledes af uddannede og erfarne behandlere, der alle selv har personlig erfaring med misbrug.
Døgnbehandling af amfetaminmisbrug
Hvis du er meget afhængig af amfetamin og måske samtidig misbrug af andre substanser som alkohol, hash, kokain eller opioider, kan et indledende ophold på et døgncenter være en god løsning.
Her kommer du væk fra hverdagens fristelser og får ro til at fokusere på at få det bedre. Her kan du også modtage medicinsk behandling for den første tids abstinenser.
Vi har et tæt samarbejde med døgncentre i hele landet, så vi kan skrue en behandling sammen, der passer præcis til dig, dit liv og dine udfordringer.
Hvordan virker amfetamin?
Der er tale om et såkaldt centralstimulerende stof, som fungerer ved at frigive noradrenalin, dopamin og serotonin i hjernen.
Derfor virker amfetamin ved at øge aktiviteten i hjernen, så brugeren får en følelse af eufori, meget energi, større selvtillid og opmærksomhed.
Stoffet er kendt som et “feststof”, da det giver stor energi, og man ikke mærker den naturlige træthed, hvorfor man kan danse hele natten.
Den opkvikkende effekt har også gjort stoffet populært i præstationsmiljøer og blandt sportsfolk og studerende.
Indtag af amfetamin
Amfetamin bliver for det meste solgt som et pulver, man sniffer, og her indtræder effekten med det samme, og rusen varer typisk 4-6 timer.
Stoffet findes også som tabletter eller kapsler, der sluges hele, hvilket gør virkningen langsommere og der kan i så fald gå en time eller mere, før den fulde virkning optræder.
Den fysiske virkning af amfetamin
Amfetamins opkvikkende virkning påvirker også kroppen.
Virkningen indtræder kort tid efter, at brugeren har indtaget stoffet, og blandt de fysiske virkninger er bl.a.:
- motorisk uro
- kropstemperatur øges
- forhøjet blodtryk og puls
- store pupiller
- kraftigt forøget energi niveau og hyperaktivitet
- søvnløshed
- ømme kæber, mund og tunge
- hovedpine
- kløe på arme og ben
Når man tager amfetamin, ignorerer man typisk kroppens naturlige behov for væske, mad og hvile, og er man afhængig af amfetamin kan man ved for store doser amfetamin kan man gå i koma eller i værste tilfælde dø som følge af en overdosis.
Den psykiske effekt af amfetamin
Foruden den umiddelbare fysiske effekt af amfetamin, giver centralstimulerende stoffer også en kraftig psykisk effekt:
- rastløshed
- øget selvtillid og opstemthed
- øget aggressivitet
- øget opmærksomhed
- øget udadvendthed og hurtig tale
- øgede sociale kompetencer
Generelt giver amfetamin en større risiko for oplevelser af angst og paranoia.
Amfetamin giver alvorlige skadevirkninger
Når man tager amfetamin over en længere periode eller hyppigt, øges risikoen for at opleve nogle af de mange alvorlige skader.
Stoffet giver både fysiske og psykiske bivirkninger, der ofte bliver sværere og sværere, jo længere misbruget fortsætter.
Når man tager amfetamin jævnligt, vil ens krop hurtigt opnå tolerance, og man får brug for mere og mere stof for at opleve effekt – det øger ens risiko for mange skadevirkninger og overdosis.
Psykiske og fysiske bivirkninger af amfetamin
Typiske psykiske bivirkninger af amfetamin er aggression, depression og paranoia.
Amfetaminmisbrug øger ligeledes risikoen for hjerteproblemer og hjertesvigt betydeligt.
Andre fysiske bivirkninger er problemer med at styre sine bevægelser, tvangspræget adfærd, søvnproblemer og impotens.
Amfetamin og forgiftning
Foruden de langsigtede, alvorlige bivirkninger, kan amfetamin også give en alvorlig, akut forgiftning, som kan lede til pludselig død – også første gang, du prøver stoffet.
Symptomerne på amfetaminforgiftning er bl.a. ophidselse, forvirring, hovedpine, brystsmerter, rødmen og sveden, udvidede pupiller, uregelmæssig hjertebanken, feber, kramper og chok.
Endelig øger amfetamin risikoen for alkoholforgiftning, da man kan drikke mere alkohol, når man er amfetaminpåvirket, hvilket kan give en akut alkoholforgiftning, når rusen aftager.
Amfetaminafhængighed
Amfetamin er meget afhængighedsskabende.
Hvad der starter som et festforbrug af amfetamin til særlige lejligheder, udvikler sig hurtigt til hver weekend og brug i hverdagene.
Tolerancen øges hurtigt, hvorfor der skal mere og mere amfetamin til for at få samme effekt.
Det gør den efterfølgende nedtur kraftigere og længerevarende, så amfetaminbrugeren kan føle apati, energiforladthed og depression i dagevis – en nedtur, der ofte behandles med yderligere amfetamin, hvilket blot gør afhængigheden stærkere.
Andre bruger “downere” som alkohol, hash eller benzoer til at håndtere nedturen, hvilket kan være med til at skabe et blandingsmisbrug.
Svært at erkende amfetaminafhængighed
At erkende, at man har brug for professionel hjælp til amfetaminafhængighed kan være svært, ligesom det kan være svært for de pårørende at overbevise en amfetaminmisbruger om, at man har brug for professionel støtte for at komme ud af sin afhængighed.
Hos Dansk MisbrugsBehandling tilbyder vi en gratis indledende samtale med en specialiseret misbrugsbehandler, som i fortrolighed kan diskutere de problemer, man står over for.
Tilbuddet gælder både for dig, der har amfetaminafhængighed og for dig, som er pårørende til en misbruger.
Behandling af misbrug af amfetamin
Få en uforpligtende anonym snak med en misbrugsspecialist
Hyppige spørgsmål om amfetamin:
Hvad er amfetamin lavet af?
Det aktive stof i amfetamin er efedrin, et udtræk fra planten Ephedra sinica. Dette blandes med adskillige kemiske komponenter, bl.a. fenylacetone.
Hvor længe er amfetamin i blodet?
Amfetamin kan registreres i dit blod ved en blodprøve i op til to døgn. Man kan se amfetamin i en urinprøve i op til 5 dage. Virkningen af amfetamin aftager efter 4-6 timer, og den efterfølgende nedtur kan tage flere dage.
Hvad er forskellen på amfetamin, kokain og MDMA?
Disse tre euforiserende stoffer er centralstimulerende stoffer, og rusen kan minde en del om hinanden. Men amfetamin har en meget længere virkning end kokain og bliver længere i kroppen, hvorfor det også for mange er mere afhængighedsskabende. Mens kokain er et såkaldt naturligt alkaloid baseret på koka plantens blade, er både amfetamin og MDMA kunstigt fremstillede stoffer, som kemisk minder om hinanden. Stofferne omsættes dog lidt forskelligt i hjernen, bl.a. har MDMA en let hallucinogen virkning.
Hvor udbredt er amfetamin?
De nyeste officielle tal er fra 2017 og viser, at cirka 1,5% af danskere mellem 16-24 har prøvet at tage amfetamin inden for det seneste år. Dobbelt så mange unge mænd som kvinder har taget amfetamin.
Har du spørgsmål om amfetamin?
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.