Hvor længe er kokain i kroppen?

Narkokørsel er et stigende problem i Danmark, og i løbet af de seneste år har antallet af sigtelser for narkokørsel overhalet spirituskørsel. I perioden 2015-2021 blev 47.646 personer sigtet for narkokørsel, viser tal fra Rigspolitiet.

Særligt bliver mange unge taget for kørsel med kokain i blodet, og det kan ikke kun have fatale konsekvenser at sætte sig bag rattet efter at have indtaget det euforiserende stof – det kan også være et tegn på, at man har et afhængighedsproblem af kokain.

Kørsel med kokain i blodet er ofte et tegn på kokainmisbrug

Hvis man vælger at starte bilen, mens man er påvirket af kokain, er der stor sandsynlighed for, at man har et kokainmisbrug. For de fleste ved, at stoffer og kørsel er en farlig kombination, og at det er forbudt at køre i trafikken, hvis man har indtaget ulovlige, euforiserende stoffer. Folk med kokainmisbrug vil derimod alligevel tage et aktivt valg om at køre, mens de er påvirkede, og er man endt i denne situation, kan det hænge sammen med et misbrugsproblem.

Kokain øger risikoen for ulykker

Når man tager kokain, kan en af bivirkningerne være, at man oplever at blive mere opmærksom. Det lyder måske som om, det kunne være nyttigt for bilkørsel, men undersøgelser har vist, at bilister har op til 10 gange større risiko for at forårsage en alvorlig eller dødelig ulykke efter at have taget kokain. Det er der nogle helt særlige grunde til.

I et kort tidsrum efter at have taget kokain oplever mange at blive overmodige og udvise uberegnelig adfærd, hvilket kan skabe farlige situationer i trafikken. Når den euforiske rus af stoffet er aftaget, oplever man typisk en decideret nedtur, der varer omkring 24 timer. Nedturen er kendetegnet ved udmattelse, manglende koncentration, depression og angst. Alt dette kan have indflydelse på køreevnen.

Se film behandlingen af kokainmisbrug:

Få hjælp til at komme ud af kokainmisbruget

Kokain er meget afhængighedsskabende, og det kan være meget svært at stoppe igen, særligt på egen hånd. Derfor kræver det ofte professionel hjælp at komme ud af kokainmisbruget.

Hos Dansk Misbrugsbehandling tilbyder vi ambulant behandling af kokainafhængighed, så job eller studie kan passes, samtidig med at man går i behandling. Ring på 70 10 03 03 og få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere om vores tilbud.

Hvor længe er kokain i blodet og i urinen?

Det er forskelligt fra person til person, hvor længe kokain kan spores i kroppen, og når man tester for kokain, sker det enten gennem blodet, urinen eller spyttet.

Kokain kan spores i blodet 1-3 dage, 2-4 dage i urinen og 1-2 dage i spyttet. Der kan altså gå flere dage fra, man har indtaget kokain, til stoffet ikke længere kan spores i kroppen.

Har man behov for at vide, hvor lang tid kokain kan spores i kroppen – og har man gentagne gange siddet bag rattet med kokain i blodet – er der stor sandsynlighed for, at man har udviklet et kokainmisbrug.

Narkokørsel giver høje straffe

I Danmark er der nultolerance over for kørsel med euforiserende stoffer i blodet. Derfor bliver der slået hårdt ned på narkokørsel, og det viser sig i strafferammen. Straffen er den samme, som hvis man kører spirituskørsel med 1,21 promille, og det resulterer i:

  • Ubetinget frakendelse af kørekortet i 3 år
  • Et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik) skal gennemføres
  • En bøde
  • En ny teori- og kørselsprøve

Bliver man gentagne gange taget for narkokørsel, stiger straffen.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.