Sådan motiverer du en misbruger til forandring

Det er de færreste misbrugere, der selv tager initiativ til at søge behandling for deres afhængighed. Hos Dansk MisbrugsBehandling oplever vi, at det næsten altid er familie og nære pårørende, der har stillet krav om, at den afhængige går i behandling.

Men det kan være vanskeligt at konfrontere en misbruger og motivere dem til at søge behandling. Misbrugen vil ofte afvise eller underspille misbrugsproblemerne og kan reagere kraftigt på en konfrontation.

Derfor kræver en effektiv intervention grundig forberedelse og de rette redskaber. Gribes en intervention rigtigt an, kan det være en afgørende faktor i at hjælpe en elsket med at tage første skridt mod et liv uden misbrug. Læs vores gode råd til den svære samtale herunder.

Hvad er en intervention?

En intervention er en metode til at gribe ind i en persons destruktive adfærdsmønstre eller afhængighed for at hjælpe dem med at indse konsekvenserne og motivere dem til at søge hjælp. Dette kan være relevant i forskellige sammenhænge, såsom i familier, i arbejdsmiljøet eller inden for sundhedssektoren.

Den svære samtale – første skridt til forandring

Inden for misbrugsbehandling er intervention et afgørende skridt for at bryde den onde cirkel af afhængighed.

Når vi taler om intervention i forbindelse med misbrugere, handler det om en planlagt samtale eller et møde, der involverer personen med afhængighedsproblemet samt deres nærmeste pårørende og eventuelt en specialiseret misbrugsbehandler. Formålet er at skabe en tryg og kærlig atmosfære, hvor alle parter kan dele deres bekymringer, udtrykke deres kærlighed og støtte, og opfordre misbrugeren til at indse behovet for behandling.

Gennem en velorganiseret intervention kan familie, venner og fagfolk give misbrugeren mulighed for at se konsekvenserne af deres afhængighed på deres eget helbred, forhold og livskvalitet. Det er afgørende at udtrykke omsorg og empati, samtidig med at man fastholder klare grænser og forventninger til behandling.

Sådan skaber du motivation til behandling

Motivation er en central faktor i interventionen. Det handler om at inspirere og styrke misbrugeren til at erkende de konsekvenser, deres afhængighed har på deres liv, og hjælpe dem med at finde motivation til at søge hjælp.

Dette kan opnås ved at udtrykke bekymring, dele personlige oplevelser og give håb om bedring. Det er også vigtigt, at man tager stilling til, hvad konsekvenser skal være, hvis misbrugeren afviser at gå i behandling.

Gode råd til en intervention

  • Forbered dig grundigt: Få viden om misbrug og behandlingsmuligheder. Skab et team af pårørende og fagfolk, der kan støtte interventionen. Skriv de ting ned, der skal siges, så du har noget at støtte dig til under samtalen.
  • Vælg det rigtige tidspunkt og sted: Vælg et neutralt sted uden forstyrrelser og find et øjeblik, hvor misbrugeren er mest modtagelig.
  • Vær ærlig og tydelig: Udtryk din bekymring på en kærlig og respektfuld måde og kom med konkrete eksempler på, hvordan misbruget påvirker jer som pårørende.
  • Præsenter misbrugeren for et konkret behandlingstilbud, og indgå ikke i forhandlinger og diskussioner om alternativer til professionel behandling.
  • Vær vedholdende og tålmodig: Det kan tage tid for misbrugeren at acceptere hjælp, og ofte mødes man med modstand og afvisning.
  • Vær afklaret med, hvad konsekvenser skal være, hvis misbrugeren afviser behandling. Indgå ikke i forhandlinger, men stå fast på dine grænser.

Med grundig forberedelse, empati og tålmodighed, kan den svære samtale være første skridt mod et nyt familieliv uden misbrug og svigt.

Kontakt Dansk Misbrugsbehandling og få specialiseret rådgivning

Vores eksperter har mange års erfaring med at klæde pårørende på til at tage den svære samtale med en misbruger og hjælpe dem i behandling.

Ring og få en snak med en specialist på vores døgnåbne telefon 70 10 03 03 – det er uforpligtende, anonymt og gratis.

Vi står klar til at hjælpe dig med at navigere gennem processen, og vi tilbyder omfattende behandlingsmuligheder til alle typer misbrug.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.