Håndkøbsmedicin kan skabe afhængighed

Medicin kan være afhængighedsskabende – også selvom det ”bare” er håndkøbsmedicin. Blandt de præparater, der er tilgængelige på apoteket, er det især Kodimagnyl, man kan blive afhængig af. I afsnittene herunder kan du læse meget mere om afhængighed af Kodimagnyl.

medicinmisbrug håndkøbsmedicin

Der er flere bivirkninger ved Kodimagnyl, som er værd at tage højde for, hvis man har et overforbrug, eller har brugt præparatet gennem en lang periode.

Afhængighed af Kodimagnyl

I starten benyttes Kodimagnyl mod hovedpine, ondt i musklerne eller uoplagthed. Kodimagnyl indeholder kodein, som omdannes i kroppen til små mængder morfin. En mængde som i starten er i stand til at fordrive ubehaget.

Efter nogen tids forbrug udvikler nogle mennesker afhængighed af kodimagnylernes indhold af kodein og kan tage op til 6-20 piller dagligt.

Bivirkninger ved Kodimagnyl

Kodimagnyl indeholder acetylsalicylsyre, der forhindrer blodet i at størkne. Derfor hvis man har et overforbrug af Kodimagnyl, kan dette medføre sår og blødning i mave-tarm-kanalen (mavesår), som viser sig ved blod i afføringen eller opkast, der indeholder blod. Den blodfortyndende effekt betyder også, at mennesker, der tager for mange kodimagnyler, også meget let får blå mærker og sorte rande under øjnene.

Indtager man for mange kodimagnyler gennem længere tid, kan leveren ødelægges, hvilket i sidste ende kan være dødeligt.

Først tog jeg dem kun, når jeg havde hovedpine, men efterhånden begyndte jeg at tage dem bare på grund af angsten at få hovedpine. I perioden op til jeg fik hjælp, tog jeg 15-20 tabletter i døgnet. Prøvede selv at stoppe, men så følte jeg mig syg, frygteligt træt og fik kvalme.

____

Tine var afhængig af Kodimagnyl og fik hjælp hos Dansk MisbrugsBehandling.

Abstinenser efter medicin

Har man udviklet misbrug af Kodimagnyl eller anden håndkøbsmedicin, så får man abstinenser såfremt man brat ophører med at tage pillerne. Derfor kræver det abstinensbehandling at komme ud af misbruget – enten som langsom udtrapning på Kodimagnyl, eller alternativt kan man vælge i en periode at ordinere en anden abstinensdæmpende medicin.

Abstinenser af Kodimagnyl kan vise sig som influenzalignende symptomer, muskelsmerter, diarré og generelt ubehag.

Behandling for misbrug af Kodimagnyl

Heldigvis er det relativt få mennesker, der udvikler afhængighed af Kodimagnyl, men for de der gør, kan det være ganske alvorligt. Fordi Kodimagnyl er tilgængeligt som håndkøbsmedicin, er det nemlig let at falde i – også efter man er gået i behandling.

Det er en fristelse, man skal modstå – både når man oplever ubehagelige abstinenser efter medicinen under udtrapningen, men også efter behandlingsforløbet er slut.

At slippe af med sin afhængighed af Kodimagnyl kan være en svær proces. Derfor bør en evt. medicinsk behandling ikke stå alene, men kombineres med fx samtaleterapi.

Hvad koster det at komme i behandling for medicinmisbrug?

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder privat misbrugsbehandling, og man skal som udgangspunkt selv finansiere sin behandling.
Men der er flere muligheder for at få finansieret behandlingen:

  • Sundhedsforsikring.
  • Arbejdsgiverfinansieret behandling.
  • Egenbetaling.

Er du selvstændig erhvervsdrivende gælder det, at udgifterne til behandling, kan faktureres til selskabet, uden at man personligt beskattes af beløbet.

Er du partner eller nær pårørende?

Vi hjælper dig gerne med at planlægge en konfrontation, der skal få den der er afhængig af medicin til at indse problemets omfang og træffe en beslutning om at gå i behandling.
Den rigtige forberedelse mangedobler sandsynligheden for, at konfrontationen ender med det ønskede udfald.

En godt planlagt konfrontation indebærer blandt andet, at du:

  • Finder det rette tidspunkt
  • Inviterer de rigtige med til samtalen
  • Vælger det rigtige behandlingstilbud
  • Har styr på scenarier, konsekvenser og mål

Inden konfrontationen skal du gøre op med dig selv, hvad det er du gerne vil have din pårørende til at gøre, og hvad konsekvenserne er, hvis det ikke er udfaldet af samtalen?

Har du spørgsmål om misbrug af håndkøbsmedicin?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook