En rockstjernes bekendelser om vilde fester med kokain og alkohol

Laust Sonne er trommeslager i Danmarks største rockband DAD og gift med skuespiller Maria Erwolter.

I årevis har parret holdt på en hemmelighed: Laust er afhængig af kokain og alkohol, og det har han været, siden han var ung.

I en ny bog ”Laust og Maria” fortæller de for første gang om at kæmpe for kærligheden gennem et ægteskab, hvor kokain og alkohol, løgne og bedrag ødelægger deres liv.

Først da Laust kommer til sig selv på den lukkede afdeling, erkender han den dødsensfarlige alvor og tager sammen med Maria kampen op for at redde sit liv og parrets kærlighed.

Jeg skulle prøve alt minimum én gang

Allerede som 12-årig var jeg begyndt at drikke i weekenderne og jeg fik min hashdebut som 13-årig – begge dele var faste bestanddele af mine teenageår.

Ecstacy, LSD og svampe prøvede jeg som 19-årig og kokain, da jeg var 20.

Heroin tog jeg som 22-årig og opium, morfin og amfetamin kom jeg også forbi i de år.

Jeg var ekstremt genert som teenager, og alkohol virkede frigørende og gjorde mig modigere. Når jeg var påvirket, kunne jeg springe ud af min skal.

Jeg drak aldrig kun for hyggens skyld, eller fordi det smagte godt. Fokus var at ændre min adfærd.

Jeg fik den idé, at jeg skulle prøve alt minimum én gang. Alle mine musikalske helte tog stoffer. Det lød spændende og farligt, når jeg læste om dem. Måske kunne noget af deres mod og genialitet smitte af på mig?

Starten med kokain

Da jeg startede med at tage kokain, var det kun til fester og på turnéer, men jeg var begyndt at elske den pause fra hverdagen, det også gav mig. Den havde jeg mere end nogensinde brug for.

Når jeg var på kokain, forsvandt hyletonen i mine ører. Min trykken for brystet gav slip, min selvtillid fik et boost, og mit selvværd voksede. Stemmen, der hviskende fortalte mig, at jeg ikke var god nok, forstummede.

Jeg havde brug for den tykke mur, kokain stillede op mellem mig og min fremtid, mellem mig og min fortid. Jeg lukkede verden ude bare for en stund.

Fakta om kokainforbrug

Gennem de senere år er der sket en voldsom stigning i forbruget af kokain i Danmark.

Hvor det tidligere var et storbyfænomen, er kokain nu blevet tilgængeligt i nattelivet over hele landet.

For flere og flere udvikler festen sig desværre til et misbrug af kokain, med store negative konsekvenser for deres liv og dagligdag.

Hos Dansk MisbrugsBehandling har vi i de sidste år oplevet en markant stigning i deltagere, som går i behandling for misbrug af kokain.

Kokainforbruget vokser

Kokain indtog hurtigt den vante plads i mit liv.

Kokain, når jeg lavede musik.
Kokain, når jeg spillede koncerter.
Kokain, når jeg mødtes med vennerne.
Kokain, når jeg gik i byen.
Kokain, når jeg var alene hjemme.
Kokain, når følelserne blev for store.

Kokain psykose

Maria kunne mærke, at der var noget helt galt med Laust. Sveden piblede frem på panden og han talte underligt.

Så ringede hun til 1813.

“Den er helt gal med min mand,” sagde jeg. “Hvordan gal?”
“Helt ærligt. Han tager stoffer. Jeg ved ikke, om han har taget for meget, eller om han har fået en hjerneblødning. Han taler usammenhængende og er helt off.”
“Kør til Psykiatrisk Center Amager. Der skal I hen svarede lægen.”

På Psykiatrisk Center Amager blev vi mødt af en læge.
På et kontor stillede hun Laust nogle spørgsmål, blandt andet om han tog kokain.
“Og hvad med opioider?”
Opium. Morfin. Heroin. Fentanyl. Kodein. Blandt andet.

“Prøverne viser, at du har opioider i blodet.”

Laust fortalte ihærdigt om de kvinder, han havde slået ihjel, og om englene i Guds værksted.
“Nu skal du høre. Jeg er ret sikker på, at du har en psykose forårsaget af euforiserende stoffer. Jeg vil gerne indlægge dig på den lukkede afdeling. Hvad siger du til det?” spurgte lægen.
“Jamen det ved jeg ikke.”
“Det er det bedste for dig. Jeg vil mene, at du ikke har noget valg,” sagde lægen.

Efter fem døgn på den lukkede vurderede lægen, at Laust havde fået nok hvile. Han blev flyttet til en åben afdeling, og efter ni døgn blev Laust udskrevet.

Behovet for behandling blev tydeligt

I næsten tre måneder rørte jeg ikke stoffer, og jeg drak ikke en eneste dråbe alkohol. Hvorfor fik jeg det ikke bedre? Både Maria og jeg var forvirrede. Vi havde forventet noget andet.

Jeg svingede op og ned i humør med sekunders interval. Lunten var kort, jeg var træt og blev stresset over de mindste ting.

“Du er nødt til at gå i behandling,” sagde Maria. “Du må få styr på, hvad der sker med dig. Du er misbruger. Det forsvinder ikke bare.”

“Men jeg er jo helt stoppet med at tage stoffer og drikke alkohol. Så kan jeg vel ikke være misbruger?”
“Du er nødt til at gøre noget for at få det bedre. ”

Maria havde ret. Jeg måtte gøre noget.

Se film om behandling af kokainmisbrug:

Starten på behandlingen for kokainafhængighed

Jeg nærmest løb ind i opgangen, hvor Dansk MisbrugsBehandling hørte til. Ingen på gaden måtte se mig, jeg var rædselsslagen for medierne. Jeg var sgu da en overskrift, der ville noget.

Ville de andre i gruppen sladre om mig? Skulle jeg virkelig stå og tale om mit kaotiske liv foran dem?
Stolene var placeret i en halvcirkel foran behandleren, der stod foran en kæmpe tavle. Han skrev nøgleord, der understregede hans pointer.

Min frygt blev gjort til skamme. Alle i gruppen ønskede at være anonyme. Jeg havde intet at frygte.

Fordommene kunne jeg også pakke sammen. Ingen kom ind direkte fra gaden, ingen så ud som den ensomme alkoholiker. Her var advokater, læger, professorer og forretningsmænd og -kvinder. Yngre end mig, på min alder og ældre.

Miraklet skete, da den første åbnede munden. Alt, hvad vedkommende sagde, kunne jeg relatere til. Det var som at høre mig selv tale.

Jeg forstod nu, hvad min behandler mente om gruppeterapi. Jeg var ikke alene. Der fandtes andre som mig med den samme skam. Med den samme historie om ødelæggelse og selvdestruktion. Her kunne jeg tale frit om mit liv uden at blive dømt eller blive tænkt dårligt om. Genkendelse og accept mødte mig. Det var en livsændrende oplevelse.

Aldrig tidligere havde jeg befundet mig i så trygt og ærligt et rum.

Jeg beundrede de andre, når de gik dybt og virkelig turde være sårbare.

Min behandler hed Jesper. Han var en høj, ranglet mand i dobbelt denim og udtjente kondisko. Han havde grå skægstubbe, var lidt over 60 år gammel og kiggede venligt på os gennem sine brune hornbriller. Han talte med stor autoritet, men altid empatisk og ofte humoristisk. Han var selv alkoholiker, men havde ikke rørt en dråbe i over 20 år.

Hjælp til de pårørende

Hos Dansk MisbrugsBehandlings afdelinger i København, Aalborg, Aarhus og Kolding tilbydes hele familien hjælp og støtte i forbindelse med at den afhængige starter i behandling.

Familiebehandlingen henvender sig til partner, ægtefælle, forældre og voksne børn af misbrugere.

Familieprogrammet er uden omkostninger for max. 3 pårørende til deltagere i behandling hos Dansk MisbrugsBehandling.

Maria var nervøs, da hun startede i familiebehandlingen uden anelse om, hvad hun skulle forvente.

Marias familiebehandling

Jeg var nervøs, da jeg trådte ind i entreen på behandlingsstedet uden anelse om, hvad jeg skulle forvente. Havde jeg noget til fælles med de andre?

De ville garanteret ikke kunne forstå, hvad jeg havde været igennem. Derfor ville jeg lyve, måske slet ikke sige noget. Ingen måtte vide, at Laust Sonne var min partner, og at han havde været indlagt.

Jeg spekulerede over, om nogen ville sladre til pressen, men det viste sig, at alle havde det på samme måde. Alle var der anonymt.

Vores behandler udstrålede en mildhed, og hun gjorde en dyd ud af at se os alle sammen i øjnene.

“Vil I ikke lige sige et par ord om jer selv?” sagde hun.

En kvinde lagde ud. Hendes mand var blevet så fuld juleaften, at det forskrækkede børnebørnene. Hun fik lagt ham i seng og dyssede situationen ned, vel vidende at det ville ske igen. Ligesom mig havde hun samlet tomme flasker og i smug puttet dem i flaskecontaineren, når hendes hunde skulle luftes. Slettede spor, ingen problemer.

En anden kvinde var en aften kommet hjem til sin mand, der lå stangstiv i sofaen og havde glemt at give børnene mad. Det lød nøjagtig som mit liv med Laust. Jeg havde taget kontrollen, når vi havde børnene.

“Jeg bliver virkelig rørt,” sagde jeg, da ordet nåede mig. “I alle årene har jeg sagt til mig selv, at jeg nok var den eneste med de her udfordringer.”

Tårerne pressede sig på. Jeg havde været så ensom.

Om Laust Sonne og Maria Erwolter

Maria Erwolter er født i 1976 og er vokset op i Lyngby. Hun er skuespiller og arbejder primært i udlandet på film og tv-serier. Hun arbejder desuden som coach for både privatpersoner og skuespillere i deres arbejde.

Laust Sonne er født i 1974 og er vokset op på Frederiksberg. Han er musiker og komponist. Han er trommeslager i D-A-D og har udgivet plader i eget navn siden 2001.

Om bogen Laust og Maria

Forfatter: Laust Sonne og Maria Erwolter
Udgivelse: 10. juni 2025
Forlag: Politikens Forlag
Omfang: 320 sider
Vejl. pris: 300,-

Har du spørgsmål om kokainmisbrug?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.