Drikker du for meget?

Er du i tvivl om at du drikker for meget i dagligdagen eller er der perioder, hvor du tror du drikker for meget alkohol?

Det kan være svært selv at afgøre, hvorvidt man drikker for meget alkohol. Det er ofte sådan, at familien – i højere grad end den drikkende selv – mener at personen drikker for meget.

Dette kan føre til endeløse diskussioner og skænderier om hvorvidt man drikker for meget.

Der eksisterer en række myter om de personer, der drikker for meget; f. eks. at det kun er hvis man drikker alkohol hver dag eller at kun hvis man drikker om morgenen drikker for meget.

En god målestok for om man drikker for meget alkohol er, om alkoholen giver problemer i forhold til familie, venner eller arbejde.

Man siger, at hvis alkohol giver problemer, så har man et alkoholproblem.

 


860.000 danskere drikker for meget alkohol

I følge sundhedsstyrelsen er der 860.000 danskere, der drikker for  meget – dvs. at de drikker mere end den anbefalede genstandsgrænse, som er 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd.

Af disse 860.000 er de ca. 250.000 alkoholafhængige – dvs. at de ikke bare drikker for meget, men de har mistet kontrollen over deres alkoholforbrug.

Mange af de alkoholafhængige tror fejlagtigt, at de “bare” drikker for meget, men at de godt kunne skære ned og holde op hvis de tog sig sammen.

Med andre ord, er der mange alkoholafhængige, som ikke erkender deres afhængighed.

 


Her er nogle spørgsmål du kan stille dig selv, hvis du tror du drikker for meget alkohol:

Det er en god ide at diskutere dem med et familiemedlem eller en ven, såfremt du har mulighed for det.

  • Har der i det seneste år været situationer, hvor du selv mener du drikker for meget – eller har drukket mere alkohol end planlagt?
  • Har du nogensinde forsømt forpligtelser med hensyn til arbejde, uddannelse, familie eller omgangskreds på grund af at du drikker for meget alkohol?
  • Har du i det seneste år forsøgt – eller følt behov for – at skære dit alkoholforbrug ned?
  • Har nogen f.eks. familie, venner, kolleger eller andre påtalt, at du drikker for meget?
  • Oplever du drikketrang, dvs. tænker du ofte på, hvornår du kan få noget at drikke?
  • Har du nogensinde anvendt alkohol, for at dulme ubehag som f.eks. nedtrykthed, stress, kedsomhed, nervøsitet eller angst?

Hvis du kan svare ja på 2 af ovenstående spørgsmål er der over
90 % sandsynlighed for, at du drikker for meget.

 


Der er hjælp at få for dem der drikker for meget alkohol

Er du i tvivl om hvorvidt du drikker for meget og dit alkoholforbrug har en karakter, der kræver behandling, er vi gerne behjælpelige med en professionel udredning – hvilket selvfølgelig er fortroligt, uforpligtende og gratis.

Comments are closed.