hash

Købemani

Hvor mange shopaholics findes der i Danmark?

Shopaholic, købemani, overshopper, overshopping, købetrang, købetvang, ukontrollerbar købelyst, impulskøber, og oniomani

Det er nogen af de mange betegnelser, der beskriver afhængigheden af at købe ting.

Det er vanskeligt at udtale sig om antallet af shopaholics i Damark. Men omregner man tallene fra udenlandske undersøgelser, vil der være omkring 300.000 personer i Danmark, som lider af købemani eller overshopping, som det også kaldes. Dette tal virker dog umiddelbart højt.

Købemani er en afhængighedslidelse, hvor den købeafhængige får et kick ud af at købe ting, og ikke evner at afstå fra at købe, selv om økonomien slet ikke kan følge med.


Shopaholic

En person, der lider af købemani, bliver ofte betegnet som shopaholic. Shopaholics er mennesker, som ikke styre deres trang til at købe ting – de køber ting, de ikke har brug for, for penge de ikke har.

Problemet med betegnelsen shopaholic er, at det i folkemunde er en benævnelse for en form for overdreven købelyst, som næsten enhver kvinde lider af – og som hun godt kunne stoppe, hvis hun ellers tog sig lidt sammen.

Det er et stort problem for de der overshopper, at de ikke bliver taget alvorligt af omverdenen og ikke kan finde forståelse for, hvor alvorligt og ødelæggende deres trang til at shoppe er. Købetrang fører ofte til bundløs gæld, skilsmisse og ofte også kriminalitet.

Købemani er andet og mere end blot et lille overtræk på kontoen. Det er en lidelse, der skal tages alvorligt.


hash

Købemani

Jeg trøste-shoppede. Det var ligegyldigt, hvad jeg købte, bare jeg kunne shoppe.

Tine, Shopaholic

Købemani er en afhængighed

Købemani er en afhængighedslidelse. Lidelsen har mange fællestræk med ludomani, hvor
den afhængige opnår et kick, og hjernen udskiller dopamin, når han eller hun giver efter for sin købetrang.  Denne udskillelse af dopamin giver en kortvarig lykkefølelse, og når man først har udviklet købemani, bliver køb uimodståeligt, når købetrangen melder sig.

Lige som man ikke bare kan sige til en alkoholiker, at han skal lade være med at drikke, ligesådan kan man ikke sige til en shopaholic, at hun eller han bare skal lade være med at købe, og så forvente at de holder op.

Mennesker, der er blevet afhængige af indkøb, føler at de bliver nødt til at købe for at have det godt. De oplever et sus, når de kommer ind i butikker, eller surfer på nettet efter ting de kan købe. Ofte fortryder de efterfølgende deres indkøb, men kort tid efter, køber de igen – ting de ikke har brug for, for penge de ikke har.


Købetrang

Mange shopaholics oplever stigende købetrang, når livet er vanskeligt. Køb lindrer, for en overshopper, følelser som sorg, kedsomhed, bekymring og stress – når man er købeafhængig falder man til ro når man shopper. Men når overforbruget – og overtrækket – i sig selv skaber følelser af bekymring, stress og desperation, ja så starter den negative spiral, hvor køb både lindrer og skaber problemer.


Teenager med købemani

Mange shopaholics udvikler deres købemani allerede i teenageårene

Konsekvenser af tvangsmæssige indkøb

Mennesker, der lider af sygelig købetrang, er ofte ekstremt gode til at skjule deres indkøb over for familie og venner, og uærlighed, fortielse og manipulation går altid hånd i hånd med den sygelige købetrang.

Shopaholics er ekstremt gode til at opretholde facaden udadtil. De sørger for at være først i postkassen, så de kan gemme kontoudtog og rykkere, de er hurtige til at hive mærkaterne af det nye tøj, kvitteringer smides ud, og de flytter penge rundt på deres konti for at sløre deres køb. Samtidig optager mange shopaholics lette hurtiglån uden ægtefællens vidende.

Købemani bliver derfor sjældent opdaget, før den ramte har oparbejdet en uoverskuelig gæld, og foretaget indkøb, som de ikke har råd til at betale.

Købemani fører ofte til skilsmisse, både fordi familiens økonomi bryder sammen, men også fordi ægtefællen føler sig magtesløs og desperat over det bedrag som altid følger med overshopping.


hash

Købemani – en lidelse uden diagnose

Som nævnt lider rigtig mange danskere af købemani – det viser forskellige undersøgelser. Men samtidig eksisterer der ingen anerkendt diagnose for lidelsen, så hverken læger eller psykologer har viden eller redskaberne til at behandle købemani.

Uden diagnose ingen sygdom – og det er forklaringen på, hvorfor der ikke findes nogen offentlig hjælp til dem, der lider af sygelig købetrang.

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder som et af de eneste en struktureret og effektiv behandling for købemani.

Behandlingen foregår som aftenbehandling på Dansk MisbrugsBehandlings center i Aalborg, hvilket gør det muligt at gå i behandling, mens man passer sit arbejde, studium eller andet.


Kontakt os på tlf. 70 10 03 03 for yderligere oplysninger eller for at bestille en udredende samtale, som er uforpligtende, fortrolig og gratis.


Læs mere om  Behandling af købemani

 

Comments are closed.