Børn i misbrugsfamilier bliver omtalt som antennebørn

Når mor eller far har et misbrug, kan stemningen derhjemme hurtigt ændre sig. Mange af de børn, som vokser op med en forælder, der eksempelvis har et alkoholproblem, udvikler en særlig evne til at sanse, hvordan humøret er hos andre, og hvilke stemninger der er i de rum, de træder ind i.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad det vil sige at være antennebarn, og hvordan det påvirker børn at vokse op i et hjem, hvor en forælder har et misbrugsproblem.

Hvad er et antennebarn?

Børn som vokser op i en dysfunktionel familie med meget uro, hvor eksempelvis alkohol er indblandet, bliver ofte kaldt antennebørn.

Udtrykket refererer til, at børnene er vant til at analysere og tolke omgivelserne, de befinder sig i. De har konstant ‘antennerne ude’, fordi de er vant til at navigere i et kaotisk miljø, der hurtigt kan ændre sig, alt efter hvordan stemningen er hjemme.

At være antennebarn er en overlevelsesstrategi. Det er en måde for børn at spotte, hvad der skal til for, at stemningen forandres. De påtager sig ansvaret for, hvordan far eller mor har det hjemme, og prøver at tilpasse sig deres humør. På den måde kan de muligvis afværge dårlig stemning ved at opføre sig på en bestemt måde.

pige i misbrugsfamilie

Børn der vokser op i familier med misbrug, er ofte ‘på vagt’ over for ændringer, nye mennesker og situationer.

Hvad karakteriserer et antennebarn?

Antennebørn er meget sensitive i forhold til, hvad der sker omkring dem. Derfor er der nogle tegn, der går igen, hos mange af de børn, der har en opvækst, hvor en eller begge forældre har et misbrug af alkohol, stoffer eller medicin:

  • De mærker hurtigt, hvordan andre mennesker har det
  • De har svært ved at mærke egne følelser
  • De har lavt selvværd
  • De kan have problemer med at vide, hvor deres egne grænser går
  • De er selvbebrejdende og selvkritiske

Hvorfor bliver børn ekstra sensitive, når forældre har et misbrug?

Forældre med et misbrug af alkohol eller stoffer har svært ved at give den omsorg og opmærksomhed, som børn behøver. De har ikke ressourcerne til at spejle barnets følelser, og det betyder, at barnet begynder at tage forældrenes følelser på sig i stedet for sine egne følelser.

Antennebørn tilpasser sig situationer og mennesker for bedre at kunne kontrollere det uforudsigelige. Men det gør dem samtidig meget opmærksomme og sensitive i forhold til forandringer, fordi de altid er ‘på vagt’ over for ændringer, nye mennesker og situationer.

Voksne antennebørn har stadig antenner ude

Når børn har oplevelser med dysfunktionelle familiemønstre med sig i bagagen, kan de tage deres strategi for overlevelse med ind i voksenlivet. Det kan eksempelvis komme til udtryk ved, at de har svært ved at stole på andre og knytte tætte relationer.

Voksne antennebørn er vant til at analysere situationer, og de tager ofte mere ansvar for andres trivsel end deres egen. Det kan i nogle tilfælde medføre tankespind, angst og stress.

Mange har desuden tendens til at falde i en pleaser-rolle, hvor de sætter andre før sig selv, og det kan resultere i, de brænder ud. Både fordi de vil gøre alt for at opfylde andres behov, men også fordi de bliver overstimulerede af de mange indtryk, de får af deres ‘antenner’.

Der er hjælp at hente til antennebørn

Dansk MisbrugsBehandling tilbyder i samarbejde med De små Skuldre professionel hjælp til børn, som er vokset op i et hjem med misbrug.

Gennem kurser og terapi bliver der taget hånd om de problemer, som antennebørn møder, når de vokser i en familie, hvor alkohol eller andre misbrug er involveret.

Bag behandlingen er et hold af psykologer, pædagoger, familieterapeuter og behandlere, der sammen har stor erfaring inden for familiebehandling, hvor far eller mor har et misbrugsproblem.

Ring på 70 20 40 80 eller besøg hjemmesiden www.desmaaskuldre.dk for yderligere information om tilbuddet.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.