Alkoholikere lyver – hvorfor og hvad stiller man op som pårørende?

En af de mest frustrerende ting, når man oplever alkoholmisbrug i familien, er de mange løgne, der bliver fortalt. Personer med alkoholproblemer lyver ofte om deres drikkevaner, og det kan være svært at skelne mellem sandheden og løgnen.

Løgnene og benægtelsen dukker op, når de bliver konfronteret af andre, og netop benægtelsen af misbruget er et af tegnene på, at vedkommende har et alkoholmisbrug.

Hvorfor lyver personer med et alkoholproblem?

Der er flere grunde til, at alkoholikere lyver. For det første er der en stor chance for, at de selv er bange for at indrømme, at de har et problem. De kan have skam og skyldfølelse over, at de ikke kan styre deres drikkevaner, og derfor lyver de for deres nærmeste for at skjule det.

For det andet lyver mennesker med alkoholproblemer for at undgå konfrontation. Hvis de bliver bedt om at stoppe med at drikke, vælger nogle at lyve om, hvor meget de drikker, for at undgå at skulle skændes med deres familie og venner.

Desuden kan alkoholikere også lyve, fordi de tror, ​​at de kan styre deres alkoholproblem, selvom det ikke er tilfældet. Nogle lover, at de vil ændre deres alkoholvaner og drikke meget mindre, eller at kun drikke til særlige lejligheder, men i sidste ende kan de ikke holde deres løfter.

Hvad kan man selv gøre, når ens nærmeste lyver om alkoholforbruget?

Det er ikke let at håndtere, når man opdager, at ens partner eller et familiemedlem lyver om deres alkoholforbrug. Men der er nogle ting, man kan gøre for at hjælpe.

Det er vigtigt at have en åben og ærlig dialog med personen. Lad dem vide, at du ved, at de lyver, og at du er bekymret for dem. Bed dem om at stoppe med at lyve, og hjælp dem med at indse, at ærlighed er det eneste, der virkelig kan hjælpe dem fremad.

Har du alkoholmisbrug tæt ind på livet er det vigtigt at få professionel vejledning om, hvordan du bedst håndterer din situation.

Søg professionel vejledning

Det er også en god idé at søge professionel hjælp. En alkoholiker har brug for hjælp til at komme til bunds i deres problemer, og det er både en uoverskuelig og umulig opgave at gøre på egen hånd. Dansk MisbrugsBehandling tilbyder familier til alkoholikere at komme ind til en samtale, der går i dybden med, hvordan man bedst konfronterer en person til at søge hjælp, når de har alkoholmisbrug.

Endelig er det også vigtigt at tage vare på sig selv som pårørende. Det kan være svært at se på, når ens partner eller et familiemedlem lider, men det er også vigtigt at tage vare på sig selv. Sørg derfor for at snakke med venner og familie om de udfordringer, der opstår.

5 råd til pårørende der har alkoholmisbrug tæt inde på livet

Det er hårdt at være tæt på en, der har alkoholproblemer, og mange føler, at de bærer ansvaret for at hjælpe. Her er nogle råd til at navigere i de mange udfordringer, der dukker op, når man er pårørende til en, der har et alkoholmisbrug:

  1. Søg professionel hjælp. Sørg for, at alkoholikeren får den hjælp, vedkommende har brug for. Kontakt os hos Dansk Misbrugsbehandling og få en snak om situationen.
  2. Tal med alkoholikeren om hans eller hendes problemer. Det er vigtigt, at alkoholikeren føler sig hørt og forstået, og det er også vigtigt, at du får sagt dine egne meninger og får sat ord på dine følelser.
  3. Hold dig selv informeret. Læs om alkoholisme, så du bedre kan forstå, hvad der foregår, og så du ved, hvordan du kan agere og hjælpe.
  4. Husk, at det ikke er din skyld. Det er vigtigt, at du husker på, at det ikke er din skyld, hvis en alkoholiker lyver. Vedkommende har selv ansvar for brudte løfter.
  5. Sørg for, at du har et godt netværk. Det er vigtigt, at du har nogen at tale med, når du er tæt på en alkoholiker. Sørg for, at du har et godt netværk af venner og familie, som du kan tale med, når det bliver for svært.

Det er sjældent at en alkoholiker af sig selv træffer beslutningen om at gå i behandling. I de allerfleste tilfælde er det familien, der griber ind og får overbevist alkoholikeren om nødvendigheden af starte i  behandling.

Få mere information:

> Læs om tegn og symptomer på alkoholisme

Læs om, hvordan alkoholbehandling foregår

Sådan kan pårørende motivere alkoholikere til at gå i behandling

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.