Kokainmisbrug på arbejdspladsen er et stigende problem

Misbrug af kokain er steget i Danmark, og de seneste fem år er antallet af personer, der tager kokain, fordoblet. Den udvikling har medført, at kokainmisbrug nu er rykket ind på arbejdspladserne og har overtaget rollen, som spiritus tidligere har haft på arbejdspladser.

Nogle af dem, der tidligere drak meget på arbejdspladsen, er i dag gået over til at tage kokain. Det sløver og lugter ikke som alkohol, men kvikker i stedet op, så arbejdspresset nemmere kan håndteres.

Kokain bruges til at overpræstere på arbejde

Kokainmisbrug ses blandt alle samfundslag, og for nogle bliver det en måde at fungere i en presset hverdag med højt tempo på arbejdet.

For mange, der tager kokain, begynder misbruget i nattelivet og til fester. Men efterhånden udvikler afhængigheden sig, og det bliver svært at fungere uden rusmidlet. Også når opgaverne står i kø på arbejdspladsen.

Kokainmisbrug bliver for nogle et middel til at kunne præstere på arbejdet. En måde hvor man kan holde energiniveauet helt oppe og kan arbejde flere døgn i træk, uanset om man arbejder i håndværker-, restaurations-, advokat- eller konsulentbranchen. Kokainen giver et hurtigt skud af energi og selvtillid, og det er derfor, flere vælger at misbruge det på arbejdspladsen.

Hvordan påvirker kokainmisbrug en arbejdsplads?

Når et kokainmisbrug har udviklet sig til afhængighed, får det konsekvenser for arbejdspladsen. Den høje energi og de ekstraordinære præstationer bliver erstattet af højt sygefravær og langtidssygemeldinger.

Personer, der misbruger kokain kan også have problemer med at møde deres arbejdsforpligtelser, når rusen ikke længere er til stede, og det kan skabe problemer i arbejdsforholdet, hvis en kollega føler sig presset til at dække for en anden, der misbruger kokain.

alkoholrådgivere hos Dansk Misbrugsbehandling i samtale

Hos Dansk MisbrugsBehandling kan du få vejledning om, hvordan du bedst planlægger den svære samtale med den medarbejder der har et kokainmisbrug.

Symptomer på kokainmisbrug hos en kollega

Der er flere tegn, der kan tyde på, at en kollega har et kokainmisbrug. Det kan være ændringer i adfærd, som f.eks. at være mere irritabel eller træt end normalt, eller at have problemer med at fokusere eller huske ting. Kokainmisbrug kan også føre til fysiske tegn, som f.eks. øget svedtendens, hjertebanken og åndenød.

Når en kollega har et kokainmisbrug, kan det til forveksling minde om stresssymptomer eller tegn på en depression. Derfor kan det være svært for omverdenen at spotte et misbrug af kokain.

Hvis du bemærker nogle af disse tegn hos en kollega, bør du søge professionel hjælp, så I på arbejdspladsen kan få den rigtige assistance til at håndtere problemet.

Kokainmisbrugere benægter afhængigheden

Det kan være svært at være vidne til, at en kollega har et kokainmisbrug – og ikke mindst at skulle konfrontere vedkommende med misbruget. Man kan være usikker på, om man overtræder en grænse i den relation, man har, og man kan frygte, at man fejlagtigt anklager en kollega for at have et misbrug.

Kokainmisbrugere vil for alt i verden benægte afhængigheden. De vil ikke indrømme, at de har et misbrug, og slet ikke at kokain er et middel til at kunne yde en ekstraordinær arbejdsindsats. For mange kokainafhængige kan det være tabubelagt at blive konfronteret med misbruget, og særligt på arbejdspladsen gør de alt for at opretholde en facade, der skjuler misbruget.

Få professionel hjælp til en kollega med kokainmisbrug

Når man skal konfrontere en kollega med deres misbrug og kræve, at vedkommende skal i behandling, er det vigtigt, at man får professionel hjælp, der klæder en på til at tage den svære samtale og interventionen.

Hos Dansk MisbrugsBehandling tilbyder vi hjælp og støtte til, hvordan din arbejdsplads bedst muligt kan håndtere og gribe situationen an, når en medarbejder har et misbrug. Vi iværksætter både planer for intervention og udredning samt varetager misbrugsbehandling.

Kontakt os på 70 10 30 03, hvis din medarbejder har et kokainmisbrug, og få rådgivning til misbrugsbehandling.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.